Hampaattomuus vähenee kovaa vauhtia – puhdistettavaa riittää yhä enemmän

Omaiset tai kotipalvelu saanevat vielä uusia tehtäviä huonokuntoisten vanhusten hoitamisessa: hampaiden ja proteesien kunnollinen puhdistaminen ja muu hammashuolto ehkäisisivät suun tulehduksia ja sen myötä monia yleissairauksia.

Iäkkäiden hammashuolto vaatii tulevina vuosikymmeninä yhä enemmän ammattilaisia ja rahaa, sillä hampaattomuus vähenee kovaa vauhtia. Ennaltaehkäisevää hammashuoltoa, eli neuvontaa ja apua hampaiden hoitoon pitäisi viedä vanhusten kotiin asti, sanoo iäkkäiden suunterveydestä väittelevä tutkija, terveyskeskushammaslääkäri Kaija Komulainen.

Puhdistettavaa riittää yhä enemmän, sillä hampaattomien osuus vähenee nopeasti. Nyt eläkeikään tulevista alle kymmenen prosenttia on hampaattomia. Yli 75-vuotiaista lähes joka toisella on kokoproteesi.

Iäkkäiden hammashuollosta on varsin vähän tarkkaa tietoa. Kaija Komulaisen yli 75-vuotiaita kotona asuvia kuopiolaisia koskevassa tutkimuksessa kävi ilmi, että hiukan yli puolet yli 75-vuotiaista hoidatti hampaitaan säännöllisesti. Kokoproteesin omaavista hammashuollossa kävi vain kolmisen prosenttia iäkkäistä.

Kyse ei ole vain suunterveydestä

Kolmella neljäsosalla niistä tutkituista, joilla oli suussaan omia hampaita, oli parantamisen varaa suuhygieniassa ja myös muuta ehkäisevän hammashoidon tarvetta. Erityisen suuri ongelma ovat iensairaudet.

- Yli 75-vuotiaista kolmella neljästä on suussaan tulehduksellinen iensairaus, ja tässä asiassa ei ole parannusta tapahtunut pariin-kolmeenkymmeneen vuoteen, vaikka harjaus onkin parantunut, kertoo Komulainen.

Hampaiden, ikenien, limakalvojen ja kielen terveys on mitä tärkeintä myös muulle terveydelle. Purentakyky mahdollistaa syömisen. Aliravitsemus on paha ongelma iäkkäillä. Suun tulehdusmikrobit vaikuttavat yleissairauksien kuten sydän- ja verisuonisairauksien ja diabeteksen kehittymiseen, Komulainen luettelee. Suun ja proteesin kunto  pitäisi tarkastaa myös hampaattomilta.

Raihnainen tarvitsee apua suunkin hoidossa

Kaija Komulaisen väitöstutkimuksessa  toinen iäkkäiden ryhmä sai hammashoidon lisäksi yksilöllistä hampaiden ja proteesien puhdistusneuvontaa. Myös fluoritablettien ja kuivan suun oireita helpottavien tuotteiden käyttöä opastettiin. Vertailuryhmä sai perushammashoidon ja neuvonnan vain sen yhteydessä. Tästä vertailuryhmäkin otti onkeensa niin, että kummankin ryhmän suunterveys parani kaksivuotisen tutkimushankkeen aikana.

Komulaisen mukaan neuvonnan ja avun tarvetta selitti kaikkein eniten huono yleisterveys.

- Kuten he muissakin arkitoiminnoissa - peseytymisessä, ruokailussa - tarvitsevat apua, niin he tulevat tarvitsemaan sitä myös suun hoidossa.

Haastetta kotipalvelulle

Yhä suurempi osa vanhuksista, ja yhä huonokuntoisempia asuu kotona. Siksi Komulainen näkee, että ennaltaehkäisevää hampaiden ja suun hoitoa pitää avustaa jo kodeissa.

- Osahan hoituu niin,  että hammashuollon väki ohjaa ja kouluttaa esimerkiksi  kotipalvelun väkeä ja omaisia ja muita vapaaehtoisia, joilla on mahdollisuus auttaa.

Ammattilaisiakin siellä voidaan tarvita, Komulainen uskoo. Jopa hammaslääkäri voisi korjata proteesia tai lohkeamia kotioloissa. Poraustoimenpiteisiin on jo kannettavia laitteita, ja ne kehittyvät koko ajan.

Hammashuollosta säästäminen huolestuttaa

 Rakennemuutoksen myrskyt huolestuttavat kuitenkin terveyskeskushammaslääkäriä:   

- Jos tästä vielä ruvetaan supistamaan, niin siitä kärsii ne heikoimmat ja huonohampaisimmat. Se tulee näkymään muussa terveydenhuollossa ja muissa palveluissa.

Komulaisen työyhteisössä, Kuopion terveyskeskuksessa hammashoitoa jonottaa yli 1900 asiakasta. Lähes 200 jonottajan osalta hoitotakuu ei ole toteutunut eli nämä ovat jonottaneet jo yli puoli vuotta. Hoitoon päässeetkin saavat seuraavia aikoja vasta usean kuukauden kuluttua. Kuopiossa kokoaikaisiksi muutettuna hammaslääkäreissä on seitsemän lääkärin vaje. Työssä on kolmisenkymmentä. Ja nyt kaupungin taloudessa etsitään kuumeisesti säästökohteita.

Terveyskeskushammaslääkäri Kaija Komulaisen väitöskirja tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa perjantaina 27.9.2013.