Hanhet vyöryvät Hämeen yli

Kurkien ja hanhien suuret muuttoparvet ovat täyttäneet taivaan Etelä-Suomessa. Maanantaina havaittiin useita tuhansia valkoposkihanhia ja ilmoitettiin Tiira-palveluun. Voimakas muutto käynnistyi viikonvaihteessa.

luonto
Valkoposkihanhia pellolla Iitin Lyöttilässä Kymenlaaksossa.
Valkoposkihanhia pellolla Iitin Lyöttilässä Kymenlaaksossa 2. lokakuuta.

Muuttavien valkoposkihanhien luvut ovat olleet suuria viime päivien lintuhavainnoissa. Maanantaina Suomessa laskettiin monin paikoin 30 000-70 000 hanhen muuttoja. Muutto kulki läntistä reittiä. Valkoposki oli muuton ylivoimainen valtalaji, mutta liikkeellä oli myös sepel- ja metsähanhia sekä joitakin tundrahanhia. Lisäksi maanantaina nähtiin Sisä-Suomen järvireiteillä voimakasta haapana-, mustalintu- ja pilkkasiipimuuttoa sekä paikoin suuria määriä kahlaajiakin, kuten suosirrejä ja kapustarintoja.

Pellot täynnä levähtäviä lintuja

Riihimäen vankilan pelloilla on tavattu 4400 valkoposkihanhea, Pirttikoksen lintutornista käsin havaittiin 4207 muuttavaa hanhea. Hattulan Teholassa nähtiin 827 ja Hausjärvellä 932. Viime päivien Tiira-palvelun havainnot ovat kertoneet hanhimuuton olevan runsaimmillaan tällä hetkellä juuri Etelä-Suomen kohdalla.

Lounais-Hämeessä on puolestaan havaittu suuria kurkiparvia. Tammelan Kalliojärven yli on lentänyt 1500 kurjen parvi, Jokioisilla myös useita sadan kurjen parvia. Someron Pajulan pelloilla on laskettu tiistaina 3010 kurkea ja Jokioisten Kotkanojalla myös yli tuhat kurkea.

Sään kylmeneminen ja tuulen kääntyminen pohjoiseen on ajanut isot linnut liikkeelle.

Voimakas kurkimuutto käynnistyi viime sunnuntaina, jolloin muutolle lähtivät Vaasan seudulla tankanneet linnut. Päivän aikana nähtiin Varsinais-Suomessa enimmillään yli 6000 ja Hangossa yli 5000 kurkea. Maanantaina olivat lähtövuorossa Oulun seudun lepäilijät, ja muutolla laskettiin Haapavedellä yli 13 000 ja Ähtärissäkin yli 10 000 lintua. Keskisen Suomen sadealue pysäytti ilmeisesti osan linnusta, ja kurkimeno onkin jatkunut
tiistaina ainakin Pirkanmaalla.