Ainoassa Liechtenstein-tutkinnassa vesiperä

Verottaja lähetti keskusrikospoliisille vuonna 2010 tutkintapyynnön, koska se epäili länsisuomalaisesta kuolinpesästä puuttuneen useita miljoona euroja. KRP päätti tutkinnan kuulustelematta ketään, pelkän verottajalta saadun aineiston perusteella.

Kotimaa
LGT-pankki Vaduzissa Liechtensteinissa.
Eddy Risch / EPA

Verottaja on tehnyt yhden tutkintapyynnön poliisille parinkymmenen suomalaisten tekemistä talletuksista Liechtensteinin veronkiertoepäilyhin liittyen. Verohallinto on saanut parinkymmenen suomalaisen tilitiedot Liechtensteinissa toimivasta LGT-pankista. Alun perin tiedot tulivat Suomen verohallinnon tietoon Saksan tiedustelupalvelulta, joka oli ostanut ne pankin työntekijältä.

Ylen A-studio toi tapaukset julkisuuteen marraskuussa. Verottajan mukaan kyseessä on 50-60 miljoonan euron veroparatiisisijoitukset, joista verottaja on kerännyt 10 miljoonaa euroa jälkiveroja tai veronkorotuksia. Yle Uutisten saamien tietojen mukaan ainoassa poliisille tehdyssä tutkintapyynnössä oli kyse kuolinpesästä puuttuvasta omaisuudesta.

Verottaja toimitti keskusrikospoliisille aineiston, jonka perusteella länsisuomalaisella miehellä ja hänen pojallaan oli ollut sijoituksia liechtensteinilaisessa LGT-pankissa 2,18 miljoonaa euroa 1.1.2002. Sijoitukset ja niiden tuotot olisi pitänyt ilmoittaa verottajalle, mutta niin ei ollut tehty. Suomessa oli varallisuusvero voimassa vuoden 2005 loppuun asti.

Mies kuoli vuonna 2005, eikä LGT-pankissa olevaa varallisuutta ollut verottajan tutkimusten perusteella ilmoitettu kuolinpesään. Verottaja oli selvittänyt, että miehen vaimon vuonna 1998 tapahtuneen perunkirjoituksen sekä miehen kuoleman jälkeen tehdyn perunkirjoituksen välillä varallisuutta oli hävinnyt jäljettömiin 5,2 miljoonaa euroa. Verottaja pyysi poliisia selvittämään, oliko omaisuutta jätetty ilmoittamatta kuolinpesään ja vältetty siten perintöveroa.

Verottaja oli selvittänyt, että mies oli kotiuttanut ulkomailta varoja vuonna 2000-2005 yhteensä 4,58 miljoonaa euroa. Varat oli nostettu tililtä käteisenä. Tiedot käyvät ilmi Keskusrikospoliisin asiakirjoista.

Keskusrikospoliisi katsoi, että asiassa ei ole syytä epäillä rikosta. Perusteluna poliisi käytti sitä, ettei verottaja ole pystynyt osoittamaan, etteikö varoja olisi menetetty esimerkiksi tappiollisissa osakekaupoissa. Poliisi ei kuitenkaan tutkinut, ovatko varat hävinneet luonnollisesti vai onko niitä kätketty tai kavallettu kuolinpesästä. Poliisi ei uskonut, että esimerkiksi vainajan poika olisi nostanut varoja käteisenä. Poliisin mukaan vainajan toimintatapaan olisi sopinut suurten summien nostaminen käteisenä.

Yle Uutisten saamien tietojen mukaan verottaja piti ratkaisua ihmeellisenä. Verottaja olisi toivonut poliisin selvittävän, mitä on tapahtunut, kun poliisi taas näyttää ratkaisseen asian verottajan hankkiman näytön perusteella.

Verottaja ei lain mukaan saanut informoida kuolinpesän muita osakkaita, vaikka hankitun aineiston perusteella oli mahdollista, että kuolinpesästä oli kavallettu rahaa. KRP:n tutkinnanjohtaja Erkki Rossi pitää "täysin mahdollisena", että kuolinpesän muut osakkaat eivät vieläkään tiedä verottajan epäilyistä tai poliisin päätöksestä.