1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Helsingin kaupunginhallituksen jäsenet suhtautuvat varovaisesti Guggenheimiin

Guggenheim-säätiön uusi ehdotus museohankkeesta Helsinkiin saa varovaisen vastaanoton Helsingin kaupungin hallituksen jäseniltä. Arkkitehtuurikilpailuun suhtaudutaan myönteisesti, mutta kaupunginhallituksen jäsenet haluavat lisää tietoa rahoituksesta.

Alue, johon Helsingin Guggenheim-museota suunnitellaan rakennettavaksi. Kuva: Guggenheim Helsinki

Yle Uutiset kysyi Helsingin kaupunginhallituksen jäseniltä kantaa Solomon R. Guggenheim -säätiön uuteen avaukseen Guggenheim Helsinki -museon perustamisesta. Säätiö aikoo järjestää arkkitehtuurikilpailun, joka rahotettaisiin yksityisellä rahalla. Helsingin kaupunginhallitukselta kilpailua varten tarvitaan päätös tontista, jolle museo voitaisiin rakentaa.

Yle Uutiset tavoitti kaupunginhallituksen 15 jäsenestä 14.

Keskustelunavaukselle kyllä

Kokoomuksen valtuutettu Lasse Männistö suhtautuu Guggenheim-säätiön uuteen avaukseen positiivisesti. Hänen mielestään on erityisen hyvä, ettei uusi ehdotus ole kiveen hakattu vaan keskustelunavaus.

- Kannatan avoimen arkkitehtuurikilpailun järjestämistä. Toivon esityksestä laajaa kansalaiskeskustelua ja sitä, että esitys tarkentuu käytävän keskustelun myötä, vastaa Männistö Yle Uutisten kyselyyn.

Vihreiden Hannu Oskala on ehdotuksesta innoissaan ja kannattaa museon perustamista Suomeen.

- Tämähän on todella paljon parempi ehdotus kuin se edellinen. Tällaista tilaisuutta ei minun mielestä pitäisi jättää käyttämättä, sanoo Oskala.

Varovaista kannatusta tulee myös Kokoomuksen Tatu Rauhamäeltä sekä Laura Rissaselta. Myös vihreiden Tuuli Kousa sekä ruotsalaisen kansanpuolueen valtuutettu Marcus Rantala kannattavat arkkitehtuurikilpailua.

- Olen valmis lähtemään arkkitehtuurikilpailuun ja tontin varaukseen. Ja onhan tässä paljon positiivista ja hyvä käydä keskustelua asiasta, kommentoi Rantala.

Epäilyjä herättää rahoitus

Kokoomuksen Juha Hakola ei ole valmis muodostamaan kantaansa uuteen ehdotukseen, ennen kuin on tutustunut siihen enemmän.

- Ja jos rahoitus kaatuu pääosin Helsingin kaupungille, olen kyllä hyvin skeptinen museohankkeen suhteen, kommentoi Hakola.

Sosiaalidemokraattien Osku Pajamäki on myös kriittinen.

- Helsinkiläisille veronmaksajille tämä malli on aika lailla sama kuin edellinen. Nyt pitää kaupunginhallituksessa miettiä, voidaanko me järjestää kansainvälistä huomiota saava arkkitehtuurikilpailu ilman, ettei me samalla sitouduta toteuttamaan koko hanketta, sanoo Pajamäki.

Myöskään Vihreiden Emma Kari ja sosiaalidemokraattien Tarja Tenkula eivät ole vielä valmiita ilmoittamaan kantaansa.

Perussuomalaisten valtuutettu Jussi Halla-aho sanoo, ettei kannata uutta Guggenheim-esitystä, mutta että hänen lopullinen kantansa menee ryhmäpäätöksen mukaan.