John Storgårds: Minähän olen täällä tarpeeton.

Lapin kamariorkesterin taiteellinen johtaja John Storgårds tuomitsee kulttuurijohtajan puuttumisen kamariorkesterin taiteelliseen toimintaan. Kulttuurijohtaja Marja Widenius esittää säästötoimiin vedoten oopperatuotannoista ja levytyksistä luopumista. Lisäksi karsittaisiin esiintyjävieraista ja lisämuusikoista.

Kotimaa
John Storgårds
Lapin kamariorkesterin taiteellinen johtaja John Storgårds johtaa orkesteriharjoituksia Rovaniemen kulttuuritalo Korundissa. Jarmo Honkanen/Yle

Rovaniemen kaupungin tiukka säästökuuri uhkaa Lapin kamariorkesterin toimintaa. Rovaniemen kaupunginhallitus edellyttää säästöohjelman tekoa kaikilta toimielimiltä vuodelle 2014-2017. Kulttuuritoimen säästötoimet iskevät myös Lapin kamariorkesteriin.

Kulttuurijohtajan Marja Wideniuksen esitys on viemässä kamariorkesterilta oopperatuotannot ja levytykset. Lisäksi karsittaisiin esiintyjävieraista ja lisämuusikoista. Kamariorkesterissa ei nähdä näille leikkauksille perusteita.

Lapin kamariorkesterin intendentti Ulla-Maija Kanerva ei näe kulttuurijohtajan säästöehdotuksille perusteita.

- Me olemme hyvin kustannustietoisia, meillä lasketaan hyvin tarkoin niin menot kuin tulotkin. Toivomme että me saisimme itse olla suunnittelemassa mistä me säästämme. Ei ole kysymys siitä, että emme halua osallistua säästötalkoisiin.

Myöskään taiteellinen johtaja John Storgårds ei niele saneltuja säästökohteita.

- Minun mielestäni kulttuurijohtajan tehtävä ei ole asettaa orkesterin taiteelliselle johtajalle ehtoja, että mitä me saadaan tehdä ja mitä me ei saada tehdä. Siis niin kauan kuin me hoidamme hommamme hyvin.

Väärin perustein esitetyt säästöt

Kulttuurijohtajan mukaan Lapin kamariorkesterin tulisi keskittyä kamarimusiikkikonserttiihin. Tätä ei taiteellinen johtaja John Storgårds hyväksy lainkaan.

- Jos kaupunki on sitä mieltä, että orkesteri ei tarvitse taiteellista johtajaa vaan kulttuurijohtaja päättää mitä orkesteri tekee, niin sitten minähän olen tarpeeton.

John Storgårdsin mukaan olennaista olisi, että täydelliset virhearvioinnit saataisiin pois hämmentämästä kuvioita. Myöskään intendentti Ulla-Maija Kanerva ei hyväksy kulttuurijohtajan väitettä, että kamariorkesteri tekee kalliita tuotantoja.

- Me ei tehdä kalliita oopperoita. Esimerkiksi Mozartin Salieri on kamariooppera. Se maksaa meille saman verran kuin normaali kamarikonsertti. Levytykset ovat aina eri hintaisia ja ovat käyntikortti orkesterille. Jokainen orkesteri haluaa levyttää ja viedä omaa paikkakuntaa, niin kuin me nyt viemme Rovaniemeä tuonne maailmalle.