Tänä vuonna irtisanottu jo 8 500 henkilöä - vähemmän kuin viime vuonna

Kuluvan vuoden aikana yhteistoimintaneuvotteluiden seurauksena on irtisanottu jo lähes 8 500 henkilöä. Yt-neuvotteluiden piirissä on ollut noin 78 000 henkilöä. Työttömyys koettelee etenkin teollisuudessa työskenteleviä.

talous
Asentaja venttiilin kimpussa Metson konepajalla.
Metso

Tämän vuoden tammi-syyskuun aikana päättyneiden yhteistoimintaneuvotteluiden seurauksena on irtisanottu vähemmän henkilöitä kuin viime vuoden vastaavaan aikaan.

Seurantatilastoa pitävän SAK:n mukaan tänä vuonna on irtisanottu yhteensä lähes 8 500 henkilöä. Viime vuoden tammi-syyskuussa irtisanottuja oli enemmän, noin 12 000.

Koko viime vuoden aikana irtisanottiin noin 15 800 henkilöä.

Tämän vuoden tammi-syyskuun aikana yt-neuvotteluiden piirissä on ollut 78 000 henkilöä eli suunnilleen saman verran kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Tiistaina yt-neuvotteluiden aloittamisesta kertoi esimerkiksi Lahti Energia. Kuten Lahti Energian tapaus näyttää, irtisanomiset eivät koettele vain pörssiyhtiöitä.

Pörssiyhtiöistä väkeä ovat tänä vuonna irtisanoneet esimerkiksi Metso ja Finnair. Myös Nokian jo kesällä 2012 aloitettujen yt-neuvotteluiden irtisanomista osa on toteutunut vasta tämän vuoden puolella.

Tilanteensa parantamiseksi lomautuksia on puolestaan hyödyntämässä ainakin tavaratalokonserni Stockmann.

Vähemmän koulutetut huonommassa asemassa

Tilastokeskus kertoi tiistaina, että elokuun työttömyysaste oli 7,1 prosenttia. Luku saattaa muuttua rumempaan suuntaan.

- Vaikka tämä kansainvälinen taloustilanne hieman näyttää helpottuvan ja vienti alkaa vetää, se ei kyllä heti heijastu Suomen työllisyyteen. Pahoin pelkään, että työttömyys vielä jonkin verran lisääntyy, arvioi SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen.

Tällä hetkellä työttömiä on eniten teollisuudessa. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan teollisuuden ammattiryhmässä on yli 60 000 työtöntä, mutta avoimia työpaikkoja vain 3 000.

Vertailun vuoksi esimerkiksi kaupallisessa työssä on 23 000 työtöntä, mutta siellä avoimia työpaikkoja on 6 500.

Työttömyys vaivaa pahasti myös heitä, joilla on vähemmän koulutusta.

- Tässä voisi myös vedota yrityksiin, että kun on tällainen vaikea tilanne, joka on suhdanneluonteinen, kannattaisi kyllä panostaa henkilöstön kouluttamiseen ja valmiuksien lisäämiseen, jotta niitä olisi sitten kun on tämän taantuman yli on päästy, sanoo SAK:n Tukiainen.

Tilastokeskuksen ja ministeriön luvuissa eroja

Tilastokeskuksen mukaan työttömyysaste oli elokuussa hieman matalamapi kuin vuotta aiemmin. Työttömyysprosenttia madaltaa osaltaan se, että työvoiman ulkopuolella on enemmän henkilöitä. Toisin sanoen huono työllisyystilanne vähentää intoa etsiä töitä.

Tilastokeskuksen määritelmä työttömyydelle pitää sisällään sen, että henkilön on aktiivisesti etsittävä töitä. Työ- ja elinkeinoministeriön työttömyysluvut taas pohjautuvat TE-toimistojen asiakasrekisteriin. Työ- ja elinkeinoministeriön työttömyysluvut saattavatkin siis usein olla korkeammat kuin Tilastokeskuksen luvut.

Elokuussa työttömiä oli Tilastokeskuksen mukaan 191 000, työ- ja elinkeinoministeriön mukaan puolestaan 290 000.