1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaupunginvaltuutettu syyttää Helsingin päättäjiä moraalisesta korruptiosta ja salailusta Guggenheim-valmistelussa

Helsingin taidemuseon johtokunnan puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Thomas Wallgren kritisoi Helsingin kaupunginjohtajia ja valtuuston puheenjohtajia siitä, että he ovat olleet Guggenheim-säätiön lobattavana, mutta eivät ole avoimesti kertoneet tapaamisten sisällöstä. Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ja apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri kiistävät syytökset. Pajusen mukaan kaikki tiedot on avoimesti ja asiaankuuluvasti raportoitu kaupunginhallitukselle.

Kotimaan uutiset
Helsingin taidemuseon johtokunnan puheenjohtaja Thomas Wallgren.
Helsingin kaupunginvaltuutettu ja Helsingin taidemuseon johtokunnan puheenjohtaja Thomas Wallgren (sd.) katsoo, että museohankkeen valmistelu ei ole edennyt täysin siististi. Wallgren vaatii avoimuutta peliin.

Kaupunginvaltuutettu (sd.) ja Helsingin taidemuseon johtokunnan puheenjohtaja Thomas Wallgren syyttää Helsingin kaupungin johtoa moraalisesta korruptiosta ja salailusta Guggenheim-hankkeen valmistelussa.

Wallgrenin mukaan kaupunginjohtajat ja valtuustoryhmien puheenjohtajat ovat tavanneet Guggenheim-säätiön johtajistoa, mutta eivät ole raportoineet tapaamisten asiasisällöstä avoimesti kaupunginvaltuutetuille tai saattaneet tietoja julkisesti arvioitavaksi.

- Päättäjät ja virkamiehet ovat kuitenkin ottaneet julkisesti kantaa Guggenheim-hankkeeseen, vaikka niistä ei ole käyty kriittistä keskustelua, Wallgren sanoo.

Ennenaikainen kannanmuodostus on hänen mukaansa seurausta Guggenheim-säätiön lobbauksesta ja ei-julkisesta kabinettipolitikoinnista.

- Se ei ole mistään kotoisin. Mutta jos Guggenheim haluaa saada Helsingistä hyvät rahat pois, ehkä kannattaa imarrella päättäjiä, jotka saavat kutsun kabinettiin, Wallgren sanoo Ylen aamu-tv:ssä.

"Kaupunginjohtaja ei kerro, mitä puuhaa"

Osa kaupungin johdosta on matkustanut New Yorkiin tapaamaan Guggenheim-päättäjiä, mutta tapaamisten sisällöstä ei ole informoitu Wallgrenia. Wallgrenin johtama Helsingin taidemuseon johtokunta vastaa Helsingin kuvataidepolitiikasta ja taidemuseotoiminnasta.

- En ole kateellinen, etten ole saanut kutsuja tapaamisiin. En voi hoitaa hommaani kun en tiedä, mitä tapahtuu, Wallgren sanoo.

Wallgren kertoo saaneensa tietää kaupunginjohtajien ja Guggenheim-väen tapaamisista tiedotusvälineistä ja tuttaviltaan, eikä kaupunginjohtajilta.

- Käytännössä kaupunginjohtaja ei kerro minulle, mitä hän ja virkamiehet puuhaavat. En tiedä, ketkä kaikki ovat tavanneet Guggenheim-hankkeen edustajia. Olen kuullut, että kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ja apulaiskaupunginjohtajat Ritva Viljanen, Pekka Sauri ja Hannu Penttilä ovat käyneet keskusteluja Helsingissä tai New Yorkissa. Jos tämä on normaali tapa, tapa pitää muuttaa.

Tapaamisten sisältö salaisuus

Guggenheim-säätiön johtajat kävivät helmikuussa Helsingissä illallisella valtuustoryhmien puheenjohtajien kanssa, mutta valtuuston puheenjohtajat eivät Wallgrenin mukaan kertoneet tapaamisen sisällöstä omille valtuustoryhmilleen. Kutsusta informoitiin, mutta illallisen tai sen jälkeisistä tapahtumista ei.

- On kiva hengailla tärkeiden ihmisten kanssa hienoissa paikoissa, matkustaa ja tavata ihmisiä, jotka pitävät itseään muita hienompia. Mutta kaikki tämä vie poliittisen kulttuurimme suuntaan, joka ei ole pohjoismaisen demokratian ihanteiden mukaista.

Salaiset tapaamiset herättävät epäilyksiä ja luovat salailun kulttuuria. Wallgrenin mukaan riskinä on myös, että Suomen taidepolitiikka korruptoituu.

- Kutsuja kabinetteihin saavat ihmiset, jotka osaavat pitää suunsa kiinni. Se tarkoittaa, että jos haluaa saada infoa, pitää lähteä mukaan salailuun ja hyväksyä se, ettei itse toimi avoimesti. Korruption ensimmäinen askel on moraalinen korruptio.

Pajunen: "Tunteet ovat kuumenneet"

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen kiistää salailun ja moraalisen korruption. Hän kertoo, ettei tunnista tilanteita, joissa olisi kertonut julkisuuteen kantojaan Guggenheim-hankkeesta ennen kuin asiasta on kaupunginhallituksen kanssa avoimesti keskusteltu.

- Kaupunginjohtaja raportoi asioista ensisijaisesti kaupunginhallitukselle, jonka kokouksissa Guggenheimia on useasti käsitelty. Kaupunginjohtaja ei osallistu Helsingin taidemuseon johtokunnan kokouksiin, eikä siten raportoi johtokunnalle, Pajunen sanoo.

Wallgrenin lausuntoon hienojen ihmisten tapaamisesta ja matkustelun hienoudesta Pajunen vastaa sanomalla, että kaupunginjohtajan tehtävä on olla kaikenlaisten ihmisten kanssa tekemisissä.

- Ihmisten taustalla ei saa olla vaikutusta vuorovaikutukseen kaupunginjohtajan kanssa.

Wallgrenin syytökset vaikuttavat Pajusen mukaan siltä, että "tunteet ovat kuumenneet".

- Nyt olisi syytä laittaa jäitä hattuun. Guggenheim-asia on yksi monien kaupungin käsittelemien asioiden joukossa. Kannattaisiko nyt istua alas ja miettiä, miten saamme asiasta Helsingin kannalta parhaat päätökset, Pajunen sanoo.

Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri kertoo tavanneensa Guggenheim-säätiön johtajan Richard Armstrongin Helsingin kaupungintalolla viime helmikuussa. Tilaisuudessa, jota Sauri kuvaa pieneksi ja epämuodolliseksi, olivat läsnä myös Jussi Pajunen, Hannu Penttilä, Ritva Viljanen ja rahoitusjohtaja Tapio Korhonen.

- Joimme kahvia ja Armstrong sanoi, että Guggenheim miettii uutta esitystä. Otin sen kohteliaisuuskäyntinä. Kuulin, että Armstrong olisi tavannut myös valtuustoryhmien edustajia, Sauri kertoo.

Sauri kertoo, ettei koe syyllistyneensä moraaliseen korruptioon. Hän ei myöskään ole matkustellut Guggenheim-hankkeen tiimoilta.

Lue seuraavaksi