1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lipponen: Valinnainen ruotsi leventäisi sosiaalista kuilua

Ruotsin kielen puolestapuhuja Paavo Lipponen on huojentunut poliitikkojen myönteisemmästä asenteesta ruotsin opiskelua kohtaan. Hänen mielestään tämä merkitsee, että kielikysymykseen on eduskunnassa nyt perehdytty.

Kotimaan uutiset
Paavo Lipponen.
Entinen pääministeri on omistautunut ruotsin kielen puolustamiseen. Valinnaisuus kasvattaisi Paavo Lipposen mukaan eriarvoisuutta. Lipponen kommentoi Aamu-tv:n haastattelussa myös Guggenheimia ja antaa tukea hankkeen valmistelulle.

Ruotsin pakollista opiskelua puoltava Paavo Lipponen uskoo, että hyväosaisimmat valitsisivat toisen kotimaisen pänttäämisen.

Eduskunta saa käsiteltäväkseen kansalaisaloitteen, jossa ruotsia vaaditaan kouluissa vapaaehtoiseksi.

Ylen aamu-tv:ssä haastateltu, Svenska nu -valtuuskunnan puheenjohtaja Lipponen pitää valinnaisuutta nuorille haitallisena.

– Kävisi niin, että paremmin koulutettujen perheiden lapset valitsisivat, ja sosiaalinen kuilu levenisi. Toisissa perheissä taas ajateltaisiin, että eipä sitä tarvitakaan, Lipponen sanoo.

– Kielten osaaminen vähenisi ja osaaminen keskittyisi. Me tarvitsemme koko kansan osaamista, että selviämme globalisaatiosta.

Lipposen tulkinta muistuttaa Taloustutkimuksen tutkimuspäällikön ajatuksia viime kuulta. Tuolloin selvityksessä suomalaisvastaajien enemmistö halusi ruotsin valinnaiseksi, etenkin SDP:n ja perussuomalaisten kannattajat.

– Tällaisissa teollisuustyöntekijäammateissa työskentelevät eivät ehkä näe ruotsin kielessä sellaista hyötyä, mitä korkeammin koulutetut näkevät, huomautti tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen elokuussa.

Toisaalta korkeasti koulutetuissakaan enemmistö ei halunnut pakollista ruotsia.

Eduskunnassa "perehdytty"

Ylen tuoreessa edukuntakyselyssä kymmenet kansanedustajat olivat muuttaneet mieltään myönteisemmäksi ruotsin kieltä kohtaan. Asenne pakolliseen opiskeluun oli positiivisempi kuin vuoden 2011 eduskuntavaalien alla.

Paavo Lipponen on huojentunut kyselyn tuloksesta. Hän arvioi kantojen muuttuneen, kun kansanedustajat ovat perehtyneet asiaan.

– Pitää kohdata kansalaisten mielipiteet ja olla niistä valmiita keskustelemaan.

Entinen pääministeri järkeilee, että valinnaisuus johtaa väistämättä ruotsin opiskelun vähenemiseen. Jo nyt kielten opettajat ovat olleet huolissaan siitä, että kieliaineiden opiskelu on valinnaisuuden takia vähentynyt.

"Ei ole puhdassuomalaisuutta"

Suomessa koululaisen on opiskeltava toista kotimaista viimeistään yläkoulussa. Erityisesti Itä-Suomessa ruotsin opiskelun tilalle on toivottu venäjää. Lipponen korostaakin, että hän on ylipäänsä kaiken kielten opiskelun kannalla.

– Venäjää pitäisi tarjota kaikkialla Suomessa. Mitä kieleen tulee, Suomi on aika pieni maa. Pitää tähdätä, että kaikki nuoret saavat samat edellytykset pärjätä.

Ruotsin puolestapuhujat puhuvat kielen hyödyistä, tasa-arvosta ja kulttuurimerkityksestä. Lipponen nostaa keskustelussa korkealle ruotsalaisten menestyksen monella rintamalla Abba-yhtyeestä urheilijoihin kuten Björn Borgiin ja Carolina Klüftiin. Urheilun ystävä Lipponen lohkaisee, että Suomessa leimahtanut palloilumenestys heijastelee ruotsalaisen näköistä periksiantamattomuutta.

– Tällainen itsetunto on hienoa. Siihen kuuluu ymmärrys, että ruotsalaisuus on osa meidän identiteettiämme. Ei ole mitään puhdassuomalaisuutta, Lipponen lataa.

Lue seuraavaksi