Suomi – tapaturmien maa

Keskivertoperheessä tapahtuu tapaturma joka kolmas vuosi. Tapaturmissa kuolee vuosittain noin 10 kertaa enemmän ihmisiä kuin auto-onnettomuuksissa.

Kotimaa
Ilmalasta ja kävelykepit nilkkamurtumapotilaalla.
Vapaa-ajan tapaturmien määrä on lisääntynyt.Tiina Jutila / Yle

Suomessa sattuu tapaturmia verrattain paljon. Vuosittain kotona sattuvissa tapaturmissa kuolee noin 2 500 ihmistä ja loukkaantumisia sattuu yli 320 000. Kotona sattuvissa tapaturmissa kuolee lähes 10 kertaa useammin ihmisiä kuin auto-onnettomuuksissa.

- Jos otetaan keskivertoperhe, jossa on kaksi aikuista ja kaksi lasta, sekä kaksi isovanhempaa, niin useammin kuin joka kolmas vuosi perheelle sattuu jokin fyysinen tapaturma, sanoo turvallisuusasiantuntija Ira Pasi Kaakkois-Suomen Pelastusalan liitosta.

Tyypillisimpiä tapaturmia ovat kaatumiset, kompastumiset ja liukastumiset. Lisäksi suomalaiset loukkaantuvat pudotessaan esimerkiksi tikkailta ja sähkötapaturmissa. Vuosien saatossa tapaturmien määrä on pysynyt lähes samana, vaikka tietoisuus siitä, mikä on turvallista, ja miten erilaisilla varotoimenpiteillä tai laitteilla voidaan parantaa turvallisuutta, on lisääntynyt.

- Kuvitellaan, että me olemme varovaisempia, kun turvallisuusvälineitä on tullut lisää. Yli 20 vuoden aikana ne ovat kuitenkin pysyneet aika samana, Pasi sanoo.

Kaikille ja kaikkiin sattuu

Ainoa valopilkku on lasten kuolemaan johtaneiden tapaturmien raju väheneminen. 1970-luvun alussa tapaturmissa kuoli vuosittain 300 lasta, nykyisin noin 20. Tapaturmien määrät lastenkaan osalta eivät kuitenkaan ole muuttuneet. Suomalaisille sattuu tapaturmia keskimääräistä enemmän.

Jokin vika meissä suomalaisissa täytyy olla.

Ira Pasi

- Jokin vika meissä suomalaisissa täytyy olla. Verrattuna muihin läntisiin EU-maihin Suomessa tapahtuu todella paljon tapaturmia kotona ja sen lähellä. Asenneongelma on merkittävä asia ja myös alkoholilla on osuutta hyvin moneen tapaturmaan. Mutta kannattaa muistaa, että vaikka puhutaan paljon vanhusten kaatumisista ja muista, niin tapaturmia sattuu kyllä ihan kaiken ikäisille, Pasi toteaa.

Vakuutusyhtiöt tutkivat tapaturmia ja sitä, olisivatko ne voineet olla estettävissä. Pasin mukaan kirkkaasti yli puolet tapaturmista olisi vältettävissä.

- Onnettomuuden olisi voinut välttää laittamalla oikeat jalkineet jalkaan, olemalla hieman huolellisempi, valitsemalla paremman reitin, välttämällä tietä, jota ei ole aurattu tai hiekoitettu. Kesäkengillä ei kannata lähteä talvella liikenteeseen, ja myös kiire aiheuttaa tapaturmia. Yksi hyvä ja halpa ennaltaehkäisykeino on pitää valaistus kunnossa, jotta näkee, mihin jalkansa laittaa. Se auttaa jo aika paljon, Pasi vinkkaa.