Ihmetystä herättäneet kurkkupastillit vedetään myynnistä

Reckitt vetää Suomessa myynnistä ruokakaupoissa kaupitellut Repsils-kurkkupastillit. Tuote oli Fimean tutkinnassa, koska sillä oli lähes identtinen nimi ja pakkaus apteekeissa myytyjen kurkkulääkkeiden kanssa.

terveys
Strepsils-kurkkupastilli pöydällä
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Muun muassa lääkkeitä valmistava Reckitt lopettaa Repsils-kurkkupastillien myymisen Suomessa. Yrityksen jättämä selvitys saapui lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle tiistaina.

Repsils-pastillit olivat herättäneet viranomaisten huomion, koska niitä kaupiteltiin lähes identtisellä nimellä ja pakkauksella kuin saman yrityksen Strepsils-imeskelytabletit, joita puolestaan myydään apteekeissa. Apteekin versio sisältää lääkeaineita ja paikallispuudutetta; markettiversiot lähinnä makeutusaineita, aromeja ja väriaineita.

Fimea piti samankaltaista esitystapaa harhaanjohtavana ja olisi halunnut muutoksia Repsilsin nimeen ja pakkaukseen. Virastosta lähti Reckitille selvityspyyntö syyskuun alussa. Yritys ei kuitenkaan halunnut muuttaa tuotetta, vaan veti pastillit myynnistä.

- Reckittin selvityksessä korostetaan, että kumpikin tuotteista on laillinen. Niitä ei kuitenkaan ole missään muussa maassa yhtä aikaa markkinoilla, selventää Fimean yliproviisori Kristiina Pellas.

Pellaksen mukaan tapaus on nyt Fimean puolesta loppuunkäsitelty.

Repsilsien myynnin lopettamisesta kertoi ensimmäisenä apteekkialan ammattilehti Apteekkari (siirryt toiseen palveluun).