Jyväskylä: Yli jääneen kouluruoan myynti ei riko lakia

Jyväskylän Vaajakummun koulun ruokahävikkikokeilu ei kaupungin mukaan riko kilpailulainsäädäntöä tai vääristä kilpailua. Matkailu- ja ravintola-alan mielestä euron lounaat voivat aiheuttaa kilpailun vääristymän.

Kotimaa
Kouluruoka-annos
Minna Rosvall / Yle

Vaajakummun koululla on kokeiltu biojätteeseen päätyvän ruoan määrän vähentämistä siten, että ruokaa jaetaan lähialueen asukkaille ilmaiseksi. Lounasruoan juomasta ja leivästä on peritty kokeilun aikana enimmillään puolentoista euron maksu. Kaupungin lakimiehen mielestä kokeilu ei riko lakia tai vääristä kilpailua.

- Kunnallinen liikelaitos voi harjoittaa taloudellista toimintaa vähäisessä määrin. Ruokahävikin myynti ilman voiton tavoittelua voidaan katsoa ei-taloudelliseksi toiminnaksi ja ruokahävikin tarjoaminen osaksi kunnan sosiaalipalvelua, jonka ei katsota loukkaavan kilpailuneutraliteettia, sanoo Jyväskylän kaupunginlakimies Tiina Mikkola.

Kokeilusta vastaavan Kylän Kattauksen palveluesimies Paula Puikkonen on Matkailu- ja ravintola-alan syytöksistä kummissaan.

- Koululla tähteitä syövä porukka ei ole sitä porukkaa, joka muuten söisi ravintolassa. Täällä on käynyt sellaista, miten nyt sanoisi, hiukan vähäosaisia ihmisiä, esimerkiksi huonojalkaisia vanhuksia ja työttömiä, joilla on aikaa käydä lähikoululla katsomassa, onko sinne jäänyt lounasruokaa jäljelle, Puikkonen toteaa