Mustajärvi: Veroetu pois eliittijohtajilta

Lappilainen kansanedustaja Markus Mustajärvi (vr) pitää niin sanottujen avainhenkilöiden veroetua kohtuuttomana. Mustajärvi kysyi tiistana hallitukselta, aiotaanko ulkomailta tulevien avainhenkilöiden lähdeverosta luopua ja soveltaa heidänkin kohdallaan progressiivista verotusta.

politiikka
Markus Mustajärvi.
Markus Mustajärvi.Jyrki Lyytikkä / Yle

Mustajärven mukaan hallituspuolueidenkin kansanedustajat ovat paheksuneet ökypalkkojen veroaleja. Hallitus voisi hänen mielestään oikaista virheen jo ensi vuoden talousarvion käsittelyn yhteydessä.

- Nokian tapahtumat ja sen johtajan Stephen Elopin saama ökypalkkio sekä sen edullinen verokohtelu koettelevat ihmisten oikeustajua. Eliittijohtajien veroalella ei ole saatu Suomeen mitään erityisosaamista, Mustajärvi sanoo kirjallisessa kysymyksessään.

Ulkomaalaisten avainhenkilöiden verotusta koskee Suomessa erityinen lainsäädäntö, joka on voimassa toistaiseksi. Avainhenkilöiden ansiotuloista voidaan periä 35 prosentin lähdeveroa progressiivisen veron sijaan. Verohallinnon mukaan veroetua hakee vuosittain reilut sata henkilöä.