Rikostutkijan vinkki mökkiläiselle: Verhot pois ikkunasta ja riistakamera piiloon

Kesämökkiläinen voi varautua mökkimurtoihin muutamalla helpolla ja halvalla vinkillä. Pelkkä valvontakamera ei riitä, sillä sekin lähtee helposti pitkäkynsien matkaan.

Kotimaa
Epäonnisen murtomiehen matka saalieen päättyi tiistai-iltana Kesälahdella.
Varkaalle kelpaa helposti rahaksi muutettava tavara.Etelä-Savon poliisilaitos

Rikostutkija Juha Puustinen on tutkinut uransa aikana kymmeniä murtoja ja murtosarjoja. Etelä-Savo on murtokoplien suosikkialuetta, sillä alueelta löytyy lähes 50 000 vapaa-ajanasuntoa.

Koplat toimivat usein ammattimaisesti. Ennakkotiedustelussa valitaan kohteet ja niihin isketään usein yön pimeydessä nopeasti ja lujaa.

Mökin omistajalle kokeen tutkijan ykkösneuvo on yksinkertainen.

- Kaikki arvokas kannattaa viedä talveksi pois ja varastoida. Loput on hyvä tallentaa digikameralla. Tässä tapauksessa kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Se mummon käkikello, raanu tai taulu on paljon helpompi palauttaa omistajalle, jos se dokumentoitu.

Paljon harmia jää syntymättä varsin yksinkertaisella kikalla. Verhot on hyvä läväyttää auki ennen kesälaitumilta poistumista.

- Voro alkaa herkästi pohtia, että mitähän siellä vapaa-ajan asunnossa on, kun on pitänyt oikein verhoilla peittää, Juha Puustinen summaa.

- Avoimesta ikkunasta ryöstäjä näkee, ettei ole mitään varastamisen arvoista. Saattaa rosvo kääntyä pois rikkomatta mitään.

Riistakamerasta hyvä apu, jos...

Entistä useampi varustaa vapaa-ajanasuntonsa elektronisilla valvontalaitteilla. Se on poliisin mieleen tietyillä rajoituksilla.

- Esimerkiksi riistakamera on erittäin hyvä, mutta se pitää piilottaa hyvin. On käynyt niinkin, että kamera on lähtenyt varkaiden matkaan. Jos kameran patteri pitää vaihtaa, ei kannata jättää tikkaita sen puun juurelle tai jalanjälkiä lumeen.

Pimeät syysillat houkuttelevat murtokoplat liikenteeseen. Yksistään Etelä-Savossa poliisille ilmoitetaan lähes 200 mökkimurtoa vuodessa.

- Tänä vuonna ilmoituksia on tullut alle sata, mutta toinen sesonkihan on vasta alkamassa, Juha Puustinen muistuttaa.