1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nuorille nyt

"Nyt minulla on elämä!" – nuoren tulevaisuus maalataan uudelleen taidepajassa

Syrjäytyneille nuorille suunnatuissa taidepajoissa voi miettiä omaa tulevaisuutta vaikka maalatessa. Taide auttaa nuorta ymmärtämään, että elämässä ei kaikki aina mene putkeen, mutta vastoinkäymistä voi selvitä.

Kuva: Yle

Nuorten taidepajan seinää komistaa luonnos Lappeenrannan kaupunkikuvasta. Turkoosia väriä luonnos saa Jasulta, 26-vuotiaalta kuvataitelijalta, joka pitää taidepajaa aktivoivava toimintana.

Onhan se mukavaa kun on jotain toimintaa, ettei vain sitä kotona makoilua.

Jasu

- Onhan se mukavaa kun on jotain toimintaa, ettei vain sitä kotona makoilua.

Taidepaja on saanut miehen miettimään elämänasioita uudelta kantilta. Tähtäimessä ovat täysin toisen alan opinnot.

- Olen miettinyt sellaista alaa mistä saisi vähän rahaakin. Tämä taiteilijan ammatti ei ole ehkä mielenterveydelle se paras vaihtoehto, hän naurahtaa.

Luonnosta on maalaamassa myös 26-vuotias Eeva, joka nauttii kun saa tehdä käsillä töitä. Hän toivoo, että pajasta olisi apua työnhaussa.

Taide auttaa maalaamaan tulevaisuutta

Nuoret ohjautuvat taidepajaan viranomaisen kautta. Heillä on jonkinlainen kontakti esimerkiksi sosiaalitoimeen, opiskelijaterveyteen, mielenterveyspalveluihin tai kaupungin sosiaaliseen nuorisotyöhön.

Nuorten taidepajan kohderyhmä ovat syrjäytyneet,mutta projektipäällikkö ja sosiaalityöntekijä Päivimaria Seppänen ei mielellään käytä sitä sanaa. Siinä on mukana ikävä kaiku. 

Nuorilla ei ole käsitystä siitä, että on olemassa tulevaisuus.

Päivimaria Seppänen

Pajassa työskentelee taiteilija ja sosiaalialan työntekijä työparina.

- Se mahdollistaa sen, että taiteen vapauttavassa ilmapiirissä pääsee huomaamaan, kuinka arjessa ei aina asiat suju, mutta niistä selviää, sanoo Seppänen.

Taidepajan toimintaan tulevat nuoret joilla ei ole työtä tai opiskelupaikkaa mihin mennä. Toiminta ei sido, vaan sinne tullaan vapaaehtoisesti.

- Jos nuori ei jaksa olla tai kykene pajalla käymään, niin siitä ei rokoteta samalla tavalla kuin työvoimapoliittisissa toimenpiteissä, jossa rahat menevät

Mikä tulevaisuus?

Taidepajalla eletään arkea. Työntekijät auttavat nuoria papereiden täyttämisessä ja asunnon etsimisessä. Pajalla tehdään yhdessä myös ruokaa, joka ei ole kaikille itsestäänselvä asia. Projektipäällikkö on nuorten kanssa työskennellessään tehnyt hälyttäviä havaintoja.

- Merkittävää on ollut huomata se, että nuorilla ei ole käsitystä siitä, että on olemassa tulevaisuus, Seppänen kertoo.

Ryhmissä on paikkoja kahdeksalle nuorelle. Yhden ryhmän jakso on mitoitettu kolmen kuukauden mittaiseksi. Ajat ovat mitoitettu houkutteleviksi tutustumaan toimintaan. Jaksoja pistetään peräkkäin nuoren tarpeiden mukaan.

- Vuosi on ollut joidenkin kohdalla sellainen sopiva aika jonka jälkeen elämä on auennut. Joku nuori tuossa totesikin saatuaan oman asunnon ja opiskelupaikan, että nyt minulla on elämä! Kertoo Seppänen.