1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nuorille nyt

"Henkisesti lamaantunut olo estää työn hakemisen"

Nuorten mielestä syrjäytymisvaaraa on jopa vähätelty. Ylen aamu-tv kysyi nettikyselyssä, miksi nuoret syrjäytyvät. 241 nuorta vastasi. Syynä pidettiin muun muassa toimeentulotuen passivoivaa vaikutusta. Lue nuorten parannusehdotuksia ja poimintoja vastauksista.

Tekijät

Näin nuoret parantaisivat nuorten oloja

  • Yhteiskunnan kannustettava opiskelemaan
  • Syrjäytyneitä nuoria tuettava rahallisesti nykyistä enemmän
  • Lisää paikkoja oppisopimuskoulutukseen
  • Harrastusmahdollisuuksia lisää ja patistamista muiden pariin
  • Joukkoliikenteen hinnat alas vapaamman liikkumisen onnistumiseksi
  • Työnhaun byrokratia tulisi saada minimiin

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Poimintoja vastauksista

Tekisin kasvamisesta ja opiskelusta inhimillisempää jatkuvan kilpailun sijaan.

Kaikki "palvelut" tungetaan nettiin. Sehän se vasta "syrjäyttääkin", kun ei voi mennä työkkäriinkään puhumaan kasvotusten enää. Pitää vaan naputella käyttäjätunnuksia nettiin ja naksutella hiirtä.

Olin poteroitunut kotiini eikä opinnot maittaneet. Kela ei kahden vuoden aikana ottanut mitään yhteyttä. Oliko kukaan yliopistolla kiinnostunut opintojeni etenemisestä? Ei! Ihminen kaipaa holhousta – varsinkin sellainen, joka ei siihen ole tottunut.

Vanhemmalla sukupolvella on käsitys laiskasta nuoresta, joka ei viitsi ryhdistäytyä. Tosiasiassa nuori on jo burn outin partaalla yhteiskunnan aiheuttaman henkisen painolastin takia.

Kouluista ei pääse töihin ilman suhteita, ei välttämättä edes ns. hanttihommiin. En tiedä mitä pitäisi tehdä.

Ei ole olemassa enää ns. kisällitoimintaa, jossa osaamattomat saisivat opetella töitä. Pitää olla aina joku maisterintutkinto ja 5 vuoden työkokemus, että saisi työpaikan muualta kuin mäkkäristä.

Käsittämätön sosiaaliturva kannustaa mieluummin makaamaan kotona kuin ottamaan lähes mitä tahansa työtä vastaan. Suomalaisten muuttohalukkuuskin on kohtuullisen heikkoa. Vaikuttaa varsinkin pääkaupunkiseudulla asuviin.

Nuorille pitäisi olla enemmän ammattitaitoista ohjausta siitä, mille aloille tarvitaan lisää työvoimaa. Itse olen opiskellut aloja, joista tykkään, ja pahalta näyttää. Menisin vielä ammattikouluun, mutta en selviäisi siitä taloudellisesti.

Osallistumiseen painostaminen voisi olla paikallaan. Vaikkapa yleishyödyllistä vapaaehtoistyötä. Nuorisotalojen ohjelman järjestämistä, sähkölaatikoiden koristemaalausta, vanhuksille lukemista...

Kaikki työ on parempaa kuin kotona sosiaalituella kitkuttaminen.