1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

"Sähköyhtiökauppoja ei peruta"

Korkeimman hallinto-oikeuden välipäätös Sotkamon kunnan osuudesta tehtyyn valitukseen ei vaikuta sähköyhtiökauppoihin, vakuuttavat Kajaanin ja Sotkamon johtajat. Vaikutusta voi olla korkeintaan holding-yhtiön omistussuhteisiin.

talous
Sähkölinja
Yle

Kainuun sähkökauppoja ei peruta, sanovat Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen ja Sotkamon kunnanjohtaja Petri Kauppinen.

Kajaanin osuus sähköyhtiöjärjestelyistä on lainvoimainen, ja kauppasumma on jo maksettu. Tolosen mukaan omistussuhteissa voi kuitenkin tulla muutoksia.

- Se on mahdollista, mutta ensin katsotaan millainen KHO:n lopullinen päätös on.

Kajaani ja Sotkamo ostivat E.ON Sverigeltä E.ON Kainuun ja Karhuvoiman osakkeet kuntien perustamalle holding-yhtiö Kajasolle. Korkein hallinto-oikeus kuitenkin toppuuttelee Sotkamon ja holding-yhtiön välisten kauppojen toteuttamista. KHO kumosi Oulun hallinto-oikeuden päätöksen, jolla se eväsi kaupoista valittaneen Sotkamon kunnankamreeri Irene Toppisen vaatimuksen kauppojen täytäntöönpanokiellosta. KHO on pyytänyt lausunnot asian osapuolilta tehdäkseen täytäntöönpanokieltoasiassa varsinaisen päätöksen. Toppisen tekemää alkuperäistä valitusta puidaan edelleen hallinto-oikeudessa.

Sotkamon kunnanjohtaja Petri Kauppinen toteaa, että kunnan päättäjät ovat tietoisia asiantilasta.

- Kunnanhallituksen kanssa on asiasta keskusteltu. Nyt tehdään lausunto ja odotetaan rauhassa lopullista päätöstä. Sen pohjalta tehdään Sotkamon ratkaisut.

Kunnanjohtajat toteavat, että varsinaisen päätöksen jälkeen tiedetään, voiko Sotkamo olla omistajana Kajasossa suunnitellusti. Sekin mahdollisuus on olemassa, että Kajason ainoaksi omistajaksi jää Kajaani.

Lue seuraavaksi