1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi: korttelirallin suitsiminen on hankalaa

Tornion keskustan asukkaat haluaisivat, että poliisi puuttuisi kortteriralliin tehokkaammin. Torniolainen kaupunginvaltuutettu puolestaan haluaisi poistaa yölliset ajokiellot.

ajokielto
Jari Vesa, ylikomisario Pertti Haapasalo ja kaupunginvaltuutettu Juhani Keinänen.
Ylikomisario Pertti Haapasalo ja kaupunginvaltuutettu Juhani Keinänen olivat Jari Vesan jututettavina Tornion yöllisestä katumelusta.Aleksi Pohjola / Yle

Tornion korttelirallin suitsimiseksi etsitään yhä toimivia keinoja. Keskustan asukkaat ovat vaatineet poliisilta järeämpää puuttumista kortteliralliin, mutta poliisin mukaan asia ei ole ongelmaton.

Peräpohjolan poliisin ylikomisario Pertti Haapasalo kertoo, että nuoret ehtivät usein karkuun Ruotsin puolelle, missä Suomen poliisilla ei ole toimivaltuutta. Lisäksi rikesakon määrääminen ei ole aina yksinkertaista, sillä Haapasalon mukaan ajokiellon rikkomista ei kaikissa tapauksissa pystytä selkeästi todistamaan.

- Niitä on erilaisia selityksiä, että ollaan menossa mummon luo tai erinäisiä asioita hoitamaan ja silloin siihen tietysti hankala puuttua. Mutta kyllä niitä rikesakkoja on annettu ajokieltomerkin rikkomisesta, Haapasalo kertaa.

Poliisi valvoo yöllisen ajokiellon noudattamista silloin, kun siihen riittää väkeä. Kiireelliset tehtävät menevät valvonnan ohi.

- Mutta esimerkiksi viime viikonloppuna yli 40 autoa on pysäytetty ja puhuteltu ja tehty erilaisia toimenpiteitä. Se ei pidä paikkaansa, että me emme valvo, painottaa Haapasalo.

"Ajokiellot pitäisi poistaa"

Yöllinen, autoista kantautuva bassojumputus on virallisissa mittauksissa todettu liian kovaksi. Ratkaisuja ongelmaan on pohdittu pitkään ja hartaasti niin keskustan asukkaiden, poliisin kuin kaupungin päättäjienkin kesken.

Kaupunginhallituksessa istuva Juhani Keinänen (ps) ei siitä huolimatta ole kieltojen kannalla, sillä ne saattavat toimia juuri päinvastoin kuin oli tarkoitus.

- Kiellot tahtovat joillakin nuorilla eskaloitua siten, että he alkavat harrastaa sitä enemmänkin. Voisin kuvitella, että näin on jo päässyt käymäänkin, Keinänen perustelee.

Keinäsen mukaan ajokiellot pitäisi poistaa ja etsiä ratkaisu keskustelemalla kaupungin edustajien, viranomaisten ja asukkaiden kanssa.

- Pitää katsoa onko se tarpeen ja hukataanko siinä resursseja ja rahoja tällaisilla kielloilla. Kyllä virkamiehillä on paljon tärkeämpiäkin tekemisiä kuin tällaiset ajokieltohommat, Keinänen painottaa.

Lue seuraavaksi