Lapin Kullan tontin tulevaisuus yhä auki - kaupunginkin kärsivällisyys koetuksella

Tornion kaupunki ja Lapin kullan voimalasta kiinnostuneet yksityiset ovat yrittäneet saada kiinteistön omistavaan Arctic Property Oy:öön keskusteluyhteyttä, mutta toistaiseksi juttelu on ollut melko yksisuuntaista.

Lapin Kulta
Yrittäjä Elina Stoor on yksi aktiiveista, jotka haluavat Lapin Kullan voimalalle uutta käyttöä esimerkiksi luovan alan yritysten toimitilana.
Antti Heikinmatti / Yle

Lapin Kullan tyhjiksi jääneiden tilojen käyttöönotto on pitkässä puussa. Yrittäjä Elina Stoorin mukaan viime kesänä aloitetut neuvottelut lämpökeskuksen toimistotilojen vuokraamisesta ovat hiljentyneet syksyä kohden.

- Saimme keskusteluyhteyden hyvin auki tilojen omistajan Hartwallin ja kiinteistön ylläpidosta vastaavien kanssa. He pyysivät minua lähettämään alustavan suunnitelman voimalan vuokraamisesta, mutta siihen en ole saanut vielä mitään vastausta, harmittelee voimalahankkeen avainhenkilönä toimiva Elina Stoor.

Tavallisesti nämä asiat hoituvat viikossa, parissa kiinteistönomistajan kanssa. Nyt siihen meni vuosi.

Jarmo Lokio

Stoorin mukaan tarkoituksena on vuokrata Lapin Kullan vanhasta lämpövoimalasta toimistotiloja kulttuurin ja luovan alan yrittäjien käyttöön.

Kiinteistöyhtiö pitää matalaa profiilia

Myös Tornion kaupungin kärsivällisyys Lapin Kullan tontin jatkokäytön suhteen alkaa olla koetuksella. Kaupunginarkkitehti Jarmo Lokion mukaan kaavoitussopimus alueen muuttamisesta asuinkäyttöön on tehty ja kaavoitus on saatu vireille.

Sekin kuitenkin kesti poikkeuksellisen pitkään.

- Tavallisesti nämä asiat hoituvat viikossa parissa kiinteistönomistajan kanssa. Nyt siihen meni vuosi, Lokio harmittelee.

Ongelmien ja viivästysten taustalla voi olla se, että kun Heineken myi Hartwallin Royal Unibrew´lle, ei Lapin Kullan Tornion tehdas siirtynyt kaupassa uudelle omistajalle. Sen omistaa nyt Arctic Property Oy -niminen yhtiö.

- Olemme olleet sinne yhteydessä ja toivoneet myös heiltä jonkinlaisia aloitteita alueen kehittämisen suhteen. Toistaiseksi vastauksia ei ole tullut useista yrityksistä huolimatta, Lokio sanoo.

Lokio ihmettelee, että kiinteistöyhtiöllä on varaa pitää rahallisesti miljoonien arvoista ja kaupungille tärkeää rakennuspaikkaa naftaliinissa.