Carea karsii kuluja kymmenellä miljoonalla lähivuosina

Kuntayhtymä pyrkii nollatulokseen vuonna 2015. Säästöjä syntyy muun muassa siitä, kun potilaita makuutetaan vuodeosastoilla vähemmän.

Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä
Nurses at Kymenlaakso Central Hospital, Kotka
Yle Antti Kolppo

Julkisen talouden vaikeudet näkyvät lähivuosina myös Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymässä Careassa. Carea on karsimassa kulujaan runsaalla kymmenellä miljoonalla eurolla seuraavan kahden vuoden aikana.

Ensi vuonna kuluja on tarkoitus karsia 4,5 miljoonalla ja vuonna 2015 kaikkiaan 6,1 miljoonalla eurolla. Säästöjen myötä kuntayhtymä voisi päästä nollatulokseen vuonna 2015.

Carean hallitus pui tulevien vuosien talousraamia kokouksessaan perjantaina. Toimitusjohtaja Kari Hassisen mukaan säästöjä syntyisi muun muassa jatkohoitopotilaita ja vuodeosastojen kapasiteettia vähentämällä sekä leikkaustoiminnan tuottavuutta lisäämällä. Vuodeosaston kuormitusta ollaan helpottamassa ottamalla käyttöön päivystysosasto. Osastolla on tarkoitus hoitaa tarkkailua vaativat potilaat 48 tunnin sisällä.

Hassisen mukaan Carea ja kunnat ovat myös laatimassa yhdessä suunnitelmaa sosiaalipalvelujen laitoshoidon purkamisesta. Esimerkiksi kehitysvammaisten laitoshoidosta ollaan luopumassa pikkuhiljaa koko maassa.

- Kokonaisuus ei ole oikein kenenkään hallinnassa tällä hetkellä, sanoo Hassinen.

Keskussairaalan suurimmat kulut syntyvät juuri vuodeosastoista sekä leikkaussaleista. Henkilöstön määrää aiotaan vähentää luonnollisen poistuman kautta, ja avoimia tehtäviä voidaan täyttää vain perustellusta syystä.