1. yle.fi
  2. Uutiset

Peltsi testaa Seinäjoen esteettömän liikuntareitin televisiossa

Mikko "Peltsi" Peltola kiertää pyörätuolilla Seinäjoen esteettömän elämysliikuntareitin vielä tänä vuonna nähtävässä Erätulilla-ohjelmassa. Esteettömyys on siis todellisessa testissä. Etelä-Pohjanmaalla kuvatussa jaksossa myös melotaan teko- ja luonnonvesissä.

luonto
Seinäjoen esteetön elämysliikuntareitti joutuu koetukselle, kun Markku Mäenpää ja Peltsi kiertävät sen Erätulilla-ohjelmassa.
Seinäjoen esteetön elämysliikuntareitti joutuu koetukselle, kun Markku Mäenpää ja Peltsi kiertävät sen Erätulilla-ohjelmassa.Johanna Manu/Yle

Ylen Erätulilla-ohjelmaa kuvattiin Seinäjoen syksyssä, Jouppilanvuoren esteettömällä elämysreitillä.

– Kun mietittiin esteettömyyden syvintä olemusta, niin todettiin, että tottakai sitten pitää koittaa, miten mennään pyörätuolilla tämä reitti läpi, Mikko "Peltsi" Peltola kertoo.

Esteettömän reitin kiertämisessä pyörätuolilla Peltsiä opastaa ohjelmassa Markku Mäenpää.

– Markku osaa neuvoa, miten tuolla mennään ja osaa neuvoa, miten usein käsiä pitää matkan varrella ravistella, että pääsee metsästä takaisin, Peltsi naurahtaa ja arvelee käsivarsiensa olevan kierroksen jälkeen kipeät.

Elämyskoskia ja koskielämyksiä

Mikko Peltola kertoo miettineensä myös elämyksellisyyttä.

– Yksi sen syvin asia on varmaan se, että ihminen yllättyy ja kokee tunteen siitä, ettei olisi tajunnut "täällä olevan tällaista".

Etelä-Pohjanmaalla Peltsiä on kierrätetty tekojoilla ja -järvillä sekä luonnonvesillä.

– Malkakoskessa yllättää jo se, että lakeuksilla ylipäätänsä on koski. Tehty joki on yleensä suora ja rauhallinen. En tiedä, ajatteleeko tavallinen ihminen Malkakoskelle tullessaan, että se on täysin keinotekoisesti tehty, mutta hieno se oli, Peltsi hehkuttaa.

– Varpulan tekojärvellä näimme jumalaisen kauniit isot lohkareet, romukivet, keskellä ulappaa. Ne olivat taianomaisia - ja ehkä niitä ei ole hirveän moni paikallinen kokenut.

Esteettömän ylistys

Lakeuden esteettömiin luontoliikuntamahdollisuuksiin Erätulilla-ohjelman tuotantotiimiä opasti Lakeuden Elämysliikunnan Hannu Salo.

– Kierrämme elämysliikuntareitin alkuosaa tässä Seinäjoen tuntumassa. Käymme ainakin lintujen kuvauspiilopaikalla, kodalla, korsussa ja pitkospuilla, listaa Salo ja muistuttaa, että reitin alkuosan kiertää kuukausittain parisen tuhatta liikkujaa.

Ja elämyksistä luonnossa voi nauttia säässä kuin säässä ympäri vuoden. Myös Erätulet kuvataan joka säällä.

– Eräkuvauksissa meillä ei ole säävarauksia. Ainoastaan silloin, jos turvallisuuden takia jotain. Ei lähdetä myrskyllä merille tai heilutella perhovapaa ukkosella. Tietysti kameramies kiittää, jos ei sada kauheasti, Peltsi sanoo.

Erätulilla-ohjelman lakeudella kuvattu jakso nähdään Yle TV2:lla vielä vuoden 2013 aikana.

Lue seuraavaksi