1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Räväkän tiikerinpiirtäjän muistonäyttely kerää yleisöä

Leena Luostarisen muistonäyttely Tiikerinpiirtäjä, on herättänyt paljon kiinnostusta Etelä-Karjalan taidemuseossa. Jo ensimmäisen aukioloviikkonsa aikana sitä kävi katsomassa satoja taiteenystäviä. Luostarisessa kiinnostaa hänen voimakkaat ja värikkäät teoksensa ja joutsenolainen taustansa.

Kotimaan uutiset
Etelä-Karjalan taidemuseo Lappeenranta Leena Luostarinen
Yle

Viime kesänä menehtynyt taidemaalari Leena Luostarinen syntyi Porissa, mutta vietti lapsuutensa Joutsenossa. Hänen taiteilijan uransa alkoi Lappeenrannan Taiteenystävien piirustuskoulussa.

Hänen taiteestaan on kuitenkin vaikea löytää mitään karjalaisia piirteitä. Inspiraationsa hän löysi maailmalta matkustellessaan paljon Kauko-Idässä ja Afrikassa.

- Hän opiskeli 80-luvulla USA:ssa, missä hän tutustui kiinalaiseen kulttuuriin ja taiteeseen ja kiinnostui siitä. Myöhemmin hän matkusti paljon mm. Thaimaassa, Balilla ja Afrikassa, kertoo Etelä-Karjalan taidemuseon amanuenssi Mikko Pirinen.

Teemoja kaukaisista maista

Nefertitin sormukset on esimerkki hänen 90-luvun tuotannostaan, jolloin hän maalasi paljon Egypti-teemaisia töitä. Öljyvärityö on voimakkaan punainen teos, jossa on liljankukkia ja sormuksia. Kiina-kauden teemoja ovat erilaiset kivet hänen töissään.

1980-luvun alussa Luostarinen maalasi usein tiikereitä ja se oli yksi hänen tunnetuimmista teemoistaan.

- Hän versioi tätä samaa teemaa eri väreillä, eri tekniikoilla ja vähän eri tyyleillä. Kuvissa on tiikereitä tai muitakin kissaeläimiä, Pirinen kertoo.

Räväkkä nainen

Muun muassa tiikereidensä ansiosta Luostarinen nousi yhdeksi Suomen merkittävimmistä naistaiteilijoista jo 80-luvulla. Häntä on kuvailtu jopa Helene Schjerbeckin tasoiseksi tekijäksi kuvataiteessa.

Amanuenssi Mikko Pirisen mielestä Luostarinen huomattiin taidepiireissä muun muassa hänen voimakkaan värien käyttönsä ansiosta.

-Tietyllä tavalla se oli myös aikaa, jolloin ehkä naistaiteilijat nousivat erityisesti esiin. He oli voimakaktia persoonia, heillä oli voimakas, räiskyvä tyyli niin taiteessa kuin henkilökohtaisessa elämässäänkin. He nousivat sillä tavalla esille ja miestaiteilijoiden rinnalle ja ehkä vähän ohikin.

Leena Luostarisen Tiikerinpiirtäjä -näyttely on avoinna Etelä-Karjalan taidemuseossa joulukuun 8. päivään asti.

Lue seuraavaksi