1. yle.fi
  2. Uutiset

Vankityövoimalla merkittävä vaikutus Haminan kaupunkikuvaan

Haminan avovankila suljettiin vuoden 2012 lopussa. Sen jälkeen moni vankien kunnostama alue on päässyt rapistumaan. Esimerkiksi ortodoksisen kirkon aita kaipaisi korjausta.

Kotimaan uutiset
Haminan ortodoksisen kirkon aita
Haminan ortodoksisen kirkon aita kaipaisi kunnostusta.Olli Törönen / Yle

Vuonna 1982 perustettu Haminan työsiirtola ja sen toimintaa myöhemmin jatkanut Haminan avovankila sai paljon aikaan Haminan ja Kotkan alueella. Vankityövoiman kädenjälki näkyy erityisesti Haminassa.

- Avovankila korjasi Haminan linnoituksen muuria ja linnoitukseen liittyviä rakenteita. Lisäksi se korjasi Hamina Bastionin etuseinät. Myös Viipurinportin alue on hyvin näyttävä siltoineen. Avovankilan työntekijät muuttivat alueen täysin, sanoo Museoviraston rakennuttaja Eija Naakka.

- Vankityön merkitys Haminassa kaupunkikuvaan on suuri. Kun kaupunki on linnoituksen sisällä, se on hyvin näkyvä täällä Haminassa, Naakka jatkaa.

Kun avovankila vuosi sitten suljettiin, moni työmaa jäi kesken Hamina-Kotkan alueella. Nykyään esimerkiksi ortodoksisen kirkon puuaita kaipaisi korjausta.

- Kun silta rakennettiin, erotettiin tontista kaupungin puoleisen aidan kohta, sillä vankila ei voinut tehdä kirkolle töitä. Aidan puuosat alkavat olla todella huonossa kunnossa. Sen lisäksi, että maali lähtee, sieltä näyttää lähtevän puutakin. Eli ihan ehdottomasti se kaipaisi kunnostusta ja korjausta, Naakka toteaa.

Lue seuraavaksi