Hyvä ruoka ei riitä kouluruokadiplomiin

Jyväskylän Vaajakosken koulu on saanut ensimmäisenä jyväskyläläisenä kouluna kouluruokadiplomin. Diplomi on osoitus siitä, että koulussa tarjottu ruoka on paitsi terveellistä myös ekologista ja että ruokailutavat ovat kunnossa.

kouluruoka
Oppilas ottaa kouluruokaa.
Ville Airaksinen / Yle

Kouluruokadiplomi on Ammattikeittiöosaajat ry:n alkuvuonna lanseeraama käytäntö.

- Hyvä ruoka on vasta alku. Kouluruokailuun kuuluu monia puolia. Huomioon otetaan esimerkiksi se, että ruokailu on porrastettu, jolloin vältytään liian pitkiltä jonoilta. Jos on liian pitkät jonot, tuntuu, että hei me mennään sinne kioskille ostamaan jotain pussileipää, kertoo Pirjo Alanko Ammattikeittiöosaajat ry:stä.

Ruokailun sujumisen lisäksi diplomi kielii terveellisistä elintavoista ja hyvistä käytöstavoista. Kouluruokadiplomin saaminen on koko koulun yhteistyön tulosta.

- Suurin kiitos menee oppilaille ja pieni osa henkilökunnalle, muistuttaa Vaajakosken koulun palveluvastaava Henry Haapsalo Kylän kattauksesta.

Hyvää, terveellistä ja riittävästi

Hyvän kouluruoan kriteerit ovat selviä myös oppilaille.

- Hyvä kouluruoka on terveellistä, hyvän makuista ja se ei lopu kesken, kahdeksasluokkalainen Saimi Ruuttunen summaa

Äidinkielen opettaja Heidi Vaattovaaran mukaan Vaajakosken koulun oppilaita ei tarvitse paljoa ojentaa.

Ruokailua arvostaa vähän enemmän, kun näkee, minkälaista se työ on.

Samuel Lahtinen, 9 lk.

- Harvalle tarvitsee sanoa, että otitko nyt tarpeeksi ruokaa tai muistathan syödä salaattiakin. Oppilaat myös osaavat arvostavat kouluruokaa. Hyvin harvoin kukaan sotkee ruoalla ja yleensä ruokailua odotetaan innolla.

Kouluruoan arvostamista on lisännyt se, että oppilaat käyvät seitsemännellä luokalla tutustumassa koulun keittiössä työskentelyyn.

- Ruokailua arvostaa vähän enemmän, kun näkee, minkälaista se työ on. Että aika kovan homman joutuu tekemään sen ruoan eteen, kertoo yhdeksäsluokkalainen Samuel Lahtinen.

Ruokailuraati pitää huolen tasosta

Vaajakosken koulussa oppilaat pääsevät vaikuttamaan kouluruokailuun tänä syksynä perustetussa ruokailuraadissa. Raadissa istuu viiden oppilasjäsenen lisäksi keittiöhenkilökunta, terveydenhoitaja ja apulaisrehtori. Suuri muutoksia ei lähiaikoina ole luvassa.

- Yritetään vieläkin parantaa palvelua ja puuttua epäkohtiin. Työtä riittää, mutta kyllä tämä hyvällä mallilla on, Henry Haapsalo toteaa.

Löysäilyyn ei ole varaa, sillä kouluruokadiplomi on voimassa kolme vuotta kerrallaan.

- Ja jos ruokapalvelun tuottaja vaihtuu, on diplomia haettava uudelleen, Pirjo Alanko toteaa.