Pohjalaiset talonpojat ottivat talonmallia herraskartanoista

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti ryhtyy kokoamaan pohjalaistalojen omistajia ja aiheesta kiinnostuneita yrittäjiä yhteen. Tarkoituksena on hyödyntää pohjalaistaloista saatavaa tietoa esimerkiksi uudisrakentamiseen tai muihin tuotteisiin.

Kotimaa
Törnävän museoalue Seinäjoella.
Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon alueella Seinäjoen Törnävällä sijaitseva Liinamaan talo on yksi esimerkki perinteisestä pohjalaistalosta.Olli Koski / Yle

Etelä-Pohjanmaalla etsitään ja kartoitetaan perinteisiä pohjalaistaloja ja niiden tyylipiirteitä Ruralia-instituutin johdolla. Tarkoitus on luoda pohjalaistalojen verkosto ja koota sen yhteyteen eri alojen yrityksiä, jotka voisivat hyödyntää vanhoista taloista saatua tietoa esimerkiksi uudisrakentamisen tai muiden tuotteiden muodossa.

Tyylipiirteet vaihtelevat

Perinteiset pohjalaistalot on aikanaan tehty elävästä elämästä syntyneellä käyttötavoilla. Seinät ovat usein valmistettu hirrestä, koska puuta on ollut hyvin saatavilla. Esimerkiksi ennen nauloja ja sahaustekniikan kehittymistä hirret liitettiin toisiinsa hyödyntäen nurkkasalvoksia.

Pohjalaistalossa kerrosvaihtoehtoja on aina yhden ja kahden väliltä. Pohja taas vaihtelee sen mukaan millä paikkakunnalla ollaan. Tupien, porstuoiden, tupakammarien ja päätykammarien variaatiot riippuvat usein siitä ollaanko esimerkiksi Ilmajoella, Isossakyrössä vai Kortesjärvellä.

– Esimerkiksi pohjalaistalojen ikkunoihin on otettu mallia herraskartanoista, pappiloista ja kirkoistakin. Talonpojat ovat tuoneet oman sovellutuksensa niihin, kertoo konservoinnin lehtori Outi Orhanen Seinäjoen ammattikorkeakoulusta.

Moni vanha ratkaisu sopii myös nykyrakentamiseen

Projektipäällikkö Matti Mäkelän mielestä pohjalaistalosta voi ammentaa useita asioita esimerkiksi nykypäivän rakentamiseen. Pohjalaistaloverkoston ajatuksena on mahdollistaa tulevaisuudessa myös näiden perinteisten talojen uudistuotantoa. Lisäksi tavoitteena on saada olemassa olevien pohjalaistalojen rakennuskanta säilymään.

– Täällä on tiiviit hyvät hirsiseinät, jotka toimii itsessään lämpöä ja kosteutta tasaavina, jonne ei tarvitse laittaa muovirakenteita. Luontaisesti painovoimainen ilmanvaihto toimii, kun käytetään tulisijoja. Aikalailla terveitä rakennuksia nämä ovat, koska materiaaleja on koeteltu useita satoja vuosia. Käyttöaika rakennuksilla on ollut niin pitkä, että tiedetään mikä toimii ja mikä ei toimi, selittää Outi Orhanen.