1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nuorille nyt

Vanhemman sydäntä särkee, kun lapsi jää syrjään jo alakoulussa

Suuri osa Ylen kyselyyn vastanneista vanhemmista sanoo, etteivät he vertaa lapsensa menestystä muihin samanikäisiin. Ylen aamu-tv kysyi nettikyselyssä, miksi nuoret syrjäytyvät. 175 vanhempaa vastasi. Syynä pidettiin muun muassa lapsuudessa koettuja kolhuja. Lue vanhempien parannusehdotuksia ja poimintoja vastauksista.

Tekijät

Näin vanhemmat parantaisivat nuorten oloja

  • Lapselle tarjottava rakkautta ja kuuntelija
  • Heikompia ja herkempiä suojeltava lapsuuden kolhuilta
  • Syrjäytymisvaarassa olevien terveys tutkittava kunnolla
  • Hatariin kotioloihin puututtava
  • Oppisopimuskoulutukseen pääseminen helpommaksi

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Poimintoja vastauksista

Jos nuori aikoo kokopäivätoimiseksi taivaanrannanmaalariksi ja yhteiskunta-aktiiviksi, on sekä vanhempien että yhteiskunnan velvollisuus ensin kertoa ja sitten osoittaa, että aineellista elintasoa ei tuolla uravalinnalla seuraa.

Kahden nuoremme vuodet alle kaksikymppisenä olivat toivottoman tuntuista kohellusta pikavippien ja ainaisen rahapulan kanssa, kunnes saivat toivomaansa työtä.

Prässään päälle kovasti, että hän menestyisi lukiossa. Vain parhaat pääsevät jatko-opintoihin. Opetan, mikäli vaan osaan. Maksan lisäopetuksesta.

Ehdotan nuorille avoimia ja maksuttomia kursseja: Terveelliset ruokailutottumukset ja rahan käyttö vaativat oman kurssinsa. Samalla heille voisi jakaa tietoa opiskelumahdollisuuksista ja työnhausta.

Toivon, että kiltit lapset eivät jää niiden jalkoihin, joille kotona opetetaan kyynärpäätaktiikkaa.

Yksikään jututtamani nuori, jonka media/aikuiset leimaisivat syrjäytyneeksi, ei ole itse kokenut olevansa edes vaarassa syrjäytyä – vaan on kuvaillut tilannettaan vaiheessa olemiseksi. Nuori tarvitsee aikaa kasvulleen ja kehitykselleen.

Sanamuoto on väärä. Tulisi puhua syrjäyttämisestä.

Nuoret tarvitsisivat lisää halpoja tai ilmaisia harrastusmahdollisuuksia omalle kylälle.

Uusi työaikamalli, 8 h -> 6 h ? Parantaisi monen jaksamista ja lisäisi työllisyysastetta.

Jokaisella nuorella pitäisi olla joku aikuinen, joka uskoo häneen. Joku, josta näkee, että hänen mielestään nuori on kaunis, fiksu ja pystyy mihin vain.