Joen varjot valaisee Tourujoen

Jyväskylän keskustan halki kiemurteleva Tourujoki saa hetkeksi uuden ilmeen kun siellä toteutetaan valotaiteilija Kari Kolan valoteos Joen varjot. Kyseessä on yksi suurimmista ympäristötaideteoksista, mitä Suomessa on nähty. Joen varjot- valoteos on osa tänään avattavaa Valon kaupunki -tapahtumaa.

Kari Kolan Joen varjot -valoteos näytti Tourujoen uudessa valossa syksyllä 2013. Kuva: Tenho Tornberg / Yle

Kaikkien aikojen kahdeksas Valon kaupunki -tapahtuma alkaa tänään Jyväskylässä. Osana tapahtumaa Tourujokilaakso saa hetkeksi kokonaan uuden ilmeen kun siellä toteutetaan valotaiteilija Kari Kolan valoteos Joen varjot. 

Kyllä tämä on iso Suomen mittakaavassa

Kari Kola

- Teos on iso ympäristötaideteos. Siihen on tehty monikanavainen äänimaisema ja me käytetään oikeastaan koko laaksoa eli vajaan kilometrin matkalle tulee valoa hyvinkin paljon,  kuvailee Kola teostaan.

Mittavassa ja elämyksellisessä teoksessa yhdistyvät jokivarsialueen luontoarvot, visuaalisuus, äänimaisema sekä kankaan alueen teollisuushistoria.

Poikkeuksellisen näyttävä teos

Aikaisemmin Suomessa ei ole nähty näin mittavaa ympäristötaideteosta, arvelee valoteoksen toteuttanut valotaiteilija Kari Kola.

Vajaan kilometrin matkalla tulee valoa hyvinkin paljon

Kari Kola

- Ei ole ihan tällaista teosta nähty. Kyllä tämä on iso Suomen mittakaavassa ja tietenkin tämä on tehty tätä Valon kaupunki-tapahtumaa varten eli tämä on ihan uniikki teos.

Joen varjot-valoteos on nähtävillä Tourujokilaaksossa iltaisin klo 20 ja 24 välisenä aikana ensi lauantai-iltaan saakka.

Valon kaupunki tarjoaa myös muita valoisia tapahtumia, muun muassa asuntomessualueen Maailmanpylväs saa väliaikaisen valaistuksen. Valon kaupunki-tapahtuma avataan tänä iltana kävelykadulla.