Arabianmereen pulpahtanut uusi saari vaipunee pian taas aaltoihin

Metaanikaasua kupliva mutasaari on kyllin tukeva, jotta tutkijat pystyivät kävelemään sen kamaralla. Pitkäikäinen tulokas saari ei ole, vaan saattaa hävitä jo ensi viikolla, asiantuntija sanoo.

Ulkomaat
Saari
Pakistanin viranomaisten julkaisema kuva maanjäristyksen maan rannikolle synnyttämästä uudesta saaresta 25. syyskuuta.Pakistan Government / EPA

Pieni saari, joka ilmestyi tiistain maanjäristyksessä Arabianmereen Pakistanin länsirannikolle, ei ole pitkäikäinen, arvioivat asiantuntijat.

Saari pulpahti pinnalle Gwadarin satamakaupungin lähistöllä, 400 kilometrin päässä rajun maanjäristyksen keskuksesta.

Tutkijat ovat jo käyneet saarella. Pakistanin merentutkimuslaitoksen meribiologi Mohammad Danish kertoo saaren pinnan kuplivan.

– Kuplat syttyivät tuleen, kun raapaisimme tulitikun. Se oli metaanikaasua, Danish sanoo

Muta ei kestä merenkäyntiä

Australialaisen Melbournen yliopiston seismologi Gary Gibson arvioi, että saari on mutaa, jonka metaanikaasu pullisti merenpohjasta maanjäristyksessä.

– Tällaista on tapahtunut samalla alueella ennenkin, mutta on se silti hyvin poikkeuksellista, Gibson sanoo ja kummastelee ennen muuta pitkää etäisyyttä järistyskeskukseen.

Vastaavasta on näyttöä niin viime vuodelta kuin vuodelta 1945. Tuolloin tämänviikkoistakin rajumpi maanjäristys synnytti suorastaan saariston Gwadarin rannikolle.

Tutkijat arvelevat, ettei saari jää pitkäksi aikaa kartalle, jos se on vain mutaa. Karachin yliopiston geologi Shamim Ahmed Shaikh uskoo aaltojen huuhtovan mudan tiehensä parin lähikuukauden aikana, ehkä jo ensi viikolla.

Alue on maanjäristyksille ja myös saarten ilmaantumiselle altis, koska se sijaitsee kolmen mannerlaatan risteyskohdassa.

Lähteet: AFP