1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Metsästäjien huomioväri muuttuu - Värisokeakin erottaa paremmin toisen metsämiehen

Punavihersokean on vaikea erottaa hirvenmetsästyksessä perinteisesti käytettyä punaista suojavaatetusta vihreässä metsässä. Onnettomuuksia ei tämän vuoksi ole tiettävästi sattunut, mutta vaaratilanteita on asiantuntijan mukaan joskus saattanut olla. Viimeistään ensi syksynä suojavärin pitää olla oranssi tai oranssinpunainen.

Kuva: Oiva Kainulainen

Hirvenmetsästyksessä on perinteisesti käytetty punaisia vaatekappaleita, jotta metsästäjät ovat voineet erottaa toisensa, eikä ihmistä luulla saaliseläimeksi.

Punavihersokealle metsästäjätoverin suojavaatetuksesta ei ole metsässä kuitenkaan apua, koska hän ei erota punaista vihreästä taustasta. Punavihersokeus on yleisin värisokeuden muoto. Sitä esiintyy miehillä enemmän kuin naisilla.

Miehistä 6-8 prosenttia kärsii punavihersokeudesta jossain määrin. Naisista punavihersokeita on vain alle prosentti. 

Oranssi liivi näkyy punaista paremmin

Kesäkuussa voimaan astuneessa uudessa metsästyslaissa asiaan kiinnitettiin huomiota ja ensi syksystä alkaen suojavärin on oltava oranssi tai oranssinpunainen.

Suomen riistakeskuksen Oulun alueen riistapäällikkö Keijo Kapiainen pitää lakiuudistusta hyvänä.

- Oranssi tai oranssinpunainen väri on huomattavasti helpompi havaita syksyisessä metsässä normaalin näkökyvyn omaavallekin henkilölle. Se on paljon parempi kuin kastunut ja tummunut punainen vaate, joka ei hämäränä päivänä juuri erotu. Nyt lainlaatijakin on tarttunut tähän, toteaa Kapiainen.

Punavihersokeus on voinut aiheuttaa vaaratilanteita

Kapiainen arvioi, että suurin osa metsästäjistä käyttää jo nyt uusia huomiovärejä, vaikka pakollisia uudet värit ovat vasta ensi syksynä. Tämä syksy mennään vielä siirtymäkauden merkeissä ja vaatteita koskeva pykälä astuu voimaan ensi vuoden helmikuussa.

Uuden asetuksen mukaan metsästäjän vaatteesta tai -päähineestä kaksi kolmaosaa pitää olla oranssia. Varsinaisia onnettomuuksia aiemman huonon huomiovärin takia ei ole tiettävästi sattunut, mutta Kapiainen myöntää, että vaaratilanteita on voinut olla.

Voisin kuvitella, että takavuosina ainakin mahdollisia vaaratilanteita on ollut.

Keijo Kapiainen

- Voisin kuvitella, sillä on tiettyä vaikutusta, vaikka metsästäjän täytyy tietysti erottaa mies ja hirvi ilmankin punaista tai oranssia huomioväriä. Punavihersokeita on kuitenkin metsästäjissäkin ja kyllä oranssin värin havaittavuus on heillä punaista parempi. Voisin kuvitella, että takavuosina ainakin mahdollisia vaaratilanteita on ollut. Kyllä tuo oikeansuuntainen lakimuutos on, vahvistaa Kapiainen.

Hirvenmetsästyskausi alkaa lauantaina. Koko maassa jahtiin arvioidaan osallistuvan yli satatuhatta metsästäjää.