Varsinais-Suomeen kuutisenkymmentä ilveksen pyyntilupaa

Varsinais-Suomen ilveskantaa verotetaan nyt poikkeuksellisen kovakätisesti. Parina edellisenä vuonna lupia on myönnetty vain 13 vuodessa.

Kotimaa
Ilves syö varista.
Yle

Varsinais-Suomeen myönnetään kuutisenkymmentä ilveksen pyyntilupaa. Ilveksiä on laskettu olevan Varsinais-Suomessa 372. Kanta on vahvin Salon seudulla ja Kemiön saarella, joille valtaosa tämän kauden pyyntiluvista kohdistuu.

- Kasvu on tietysti suurta, ja tällä määrällä ilveskannan kasvun pitäisi taittua. Mutta ei se vielä tällä pyyntilupamäärällä vähene kovinkaan paljon, sanoo Suomen riistakeskus Varsinais-Suomen riistasuunnittelija Jörgen Hermansson.

Hermanssonin mukaan ilveskanta on runsastunut hyvän ravintotilanteen vuoksi. Ilvesten pääravintoon kuuluvia valkohäntäpeuroja, metsäkauriita ja rusakkoja on runsaasti.

- Minkä takia ne sitten keskittyvät tietyille alueille, se on vähän arvoitus. Ehkä naaraspennut eivät lähde kovinkaan kauas emon omalta synnyinseudulta, vaan kun ravintoa on riittävästi, ne jäävät lähelle ja synnyttävät alueelle omat pennut.