Paavi Benedictus kiistää peitelleensä pappien pedofiliaa

Entisen paavin 11-sivuinen kirje on hänen ensimmäinen julkitulonsa eläkkeellä. Kirjeessään Benedictus tuomitsee katolisten pappien pedofilian mutta sanoo, ettei sillä pidä leimata koko kirkkoa.

Kuva: EPA/Maurizio Brambatti

Paavin virasta helmikuussa väistynyt Benedictus XVI kiistää, että hänellä olisi ollut osaa katolisen kirkon pappien pedofilian peittelyssä. Lausunto on Benedictuksen ensimmäinen julkinen kannanotto eläkkeelle vetäytymisen jälkeen.

Kiistäminen on osa pitkää kirjettä, jossa entinen paavi käsittelee monia muitakin kysymyksiä. 11-sivuinen kirje oli alkujaan osoitettu vain italialaiselle matematiikan professorille Piergiorgio Odifreddille, mutta Odifreddi antoi sen La Repubblica -lehden julkaistavaksi Benedictuksen luvalla.

Kirje on vastaus Odifreddin toissa vuonna ilmestyneeseen kirjaan, jossa tämä käsittelee paavin toimintaa ja näkemyksiä, ja samalla kaikille, jotka ovat epäilleet, ettei paavi voinut olla tietämätön alaistensa tekemisistä. 

Benedictus puolustaa kirkkoa

Benedictus kiistää estäneensä tutkimuksen tiedoista, joiden mukaan katoliset papit olivat käyttäneet lapsia seksuaalisesti hyväkseen. Hän sanoo olevansa tapauksista kauhuissaan, mutta korostaa, etteivät papit ole sen taipuvaisempia pedofiliaan kuin muutkaan ihmiset.

– Tällaista pahuutta ei pidä esittää itsepintaisesti perversiona, joka liittyy erityisesti katolilaisuuteen, Benedictus kirjoittaa.

Katolista kirkkoa ravistellut skandaali alkoi ilmestyä lehtiotsikoihin Yhdysvalloissa Bostonissa vuonna 2002.

Skandaalin vuoksi kirkko on laatinut uudet ohjeet vanhojen hyväksikäyttötapausten käsittelystä, uusien estämisestä ja tapausten raportoimisesta poliisille.

Kirjeen saaja on tyytyväinen, uhrit eivät

Muita kysymyksiä, joihin Benedictus kirjeessään vastaan, ovat muun muassa se, onko teologia tiedettä, ja oliko Jeesus historiallinen henkilö.  Odifreddi sanoo olevansa tyytyväinen vastausten sävyyn.

– Olemme ehkä eri mieltä lähes kaikesta, niin ainakin meiillä on yhteinen tavoite: etsiä Totuutta, isolla T-kirjaimella, Odifreddi sanoo.

Pappien pedofilian uhreja edustava SNAP-verkosto sen sijaan ei usko Benedictuksen vakuutuksia.

Koskaan ennen kirkon koko historiassa kukaan ei ole tiennyt enemmän ja tehnyt vähemmän lasten suojelemiseksi kuin Benedictus, SNAP sanoo antamassaan lausunnossa.