Kulkukoiria saa lopettaa Romaniassa

Bukarestissa ryhdytään karsimaan kymmeniä tuhansia kulkukoiria. Vastustusta herättänyt lakialoite koirien lopettamisesta on todettu lainmukaiseksi.

Ulkomaat
Kulkukoira Bukarestin keskustassa.
Kulkukoira Bukarestin keskustassa.EPA/ROBERT GHEMENT

Romanian valtiosääntötuomioistuin on päättänyt, että lakialoite kulkukoirien lopettamisesta on lainmukainen. Sen mukaan julkisilla paikoilla juoksenteleva koira voidaan lopettaa, jos omistaja ei hae sitä koiratarhalta kahden viikon kuluessa, tai kukaan ei halua adoptoida eläintä.

Päätös lakialoitteen lainmukaisuudesta tehtiin muutama viikko sen jälkeen, kun kulkukoirat raatelivat neljävuotiaan pojan kuoliaaksi Romanian pääkaupungissa Bukarestissa.

Romanian presidentin on kuitenkin allekirjoittettava laki, ennen kuin se astuu voimaan. Keskiviikkona sadat koirien ystävät protestoivatkin tuomioistuimen päätöstä ja tukkivat Bukarestin pääkadun.

Bukarestin kaupunginhallituksen mukaan pääkaupungin kaduilla asustaa yli 64 000 kulkukoiraa. Eläinsuojelujärjestöjen mukaan kulkukoiria on 40 000.

Tartuntatauteja hoitavan sairaalan mukaan he ovat tammi–elokuun aikana hoitaneet 9 760 ihmistä, joilla oli koiran puremia.

Lähteet: AP, Reuters