Näkökulma: Kun nokialaisesta katosi ääni ja kuva

Ilmassa oli gutenbergiläisen ajan havinaa, kun Nokian pääjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa oli suomalaisen tv-ja radioyhtiön toimittajan edessä.

Näkökulmat
Anne Kaikkonen.
Anne Kaikkonen.Tiina Jutila / Yle

Tilaisuuden ehtona oli, että mitään Siilasmaan kuvaa tai ääntä ei saa välittää eteenpäin. Oli kuitenkin selvä, että Siilasmaan näkemykset Stehen Elopin eropalkkajupakasta olivat Ylen yleisöille mielenkiintoisia ja siten kertomisen arvoisia. Järjestelyt kertovat niistä ankarista paineista, jotka Nokiaan kohdistuvat.

Tv-toimittajille kamerakammo on tuttu asia. Usein kaikki muut haastattelun muodot käyvät hyvin, mutta ei kameralle tehty haastattelu. Aina silloin tällöin kamerat halutaan sulkea pois tilaisuuksista, joissa muulla medialla on aivan normaalit työskentelymahdollisuudet. Kun tv-uutisia on Suomessa tehty jo vuosikymmeniä ja netissä videoiden katselu yleistyy, on vaikea ymmärtää rajoituksen syytä.

Paitsi sitä, että liikkuva kuva on vaarallinen. Se paljastaa puhujan elekielen ja tahattomat liikahdukset. Äänestä kuulee puhujan tunnetilan ja kokonaisuudesta syntyy vaikutelma, jota ei voi manipuloida. Elävässä kuvassa näkee miten ihminen on itsessään, miten rooli ja persoona seurustelevat keskenään. Tämän vuoksi julkisuudessa esiintyvät ihmiset hankkivat koulutusta tv-haastatteluja varten. Jotkut paremmalla, jotkut huonommalla menestyksellä. Aitouden liian opetettu tavoittelu voi paistaa jopa irvokkaana läpi.

Tämä liikkuvan kuvan voima sai uusimpaan viestintäteknologiaan erikoistuneen Nokiankin tekemään markkinoille tarkan, peräti 41 megapikselin "puhdasnäkymä"-kameran. Enää ei tarvitsisi kuin saada yhtiön johto sen eteen.