1. yle.fi
  2. Uutiset

Hirvikoiralla on vaarallinen työ

Ensi viikonloppuna alkava hirvijahti tuo metsästäjät koirineen maastoon eri puolilla Suomea. Itä-Suomessa metsämiehet pelkäävät koiran joutumista suden suuhun, mutta etelässä vaarana ovat autot. Heinolalainen Jorma Nurminen lähtee tänä syksynä metsälle uuden kumppanin kanssa, sillä edellinen koira jäi auton alle.

luonto
jämtlanninpystykorva Onni_omistaja Jorma Nurminen_Heinola
Juha-Petri Koponen / Yle

Metsästäjien koirat joutuvat usein vaaranpaikkoihin. Etelä-Suomessa suurin vaara koiralle on liikenne, kerrotaan Suomen Metsästäjäliitosta. Lahden seudun riistanhoitoyhdistyksen alueella on toiminnanjohtajan Lasse Perttolan arvion mukaan kymmeniä koiria, ja auton alle jäämisiä tapahtuu vuosittain.

Ero tavalliseen koiraan on se, että hirvikoiran elinikä saattaa olla todellakin lyhyt.

Jorma Nurminen

Ensi lauantaina alkavaa hirvijahtia odotetaan innokkaasti myös Heinolan Lusissa, kun 1-vuotias Onni-koira on lähdössä ensimmäistä kertaa hirvimetsälle isäntänsä Jorma Nurmisen kanssa. Hirvikoiran työ ei kuitenkaan ole pelkkää hauskanpitoa, Nurminen tietää.

- Ero tavalliseen koiraan on se, että hirvikoiran elinikä saattaa olla todellakin lyhyt. Edellinen koirani jäi auton alle ensimmäisellä reissulla. Surullisemmin se tarina ei voi enää päättyä.

Jorma Nurmisen ja Onnin metsästysmaita Heinolassa halkovat vilkkaat nelostie ja viitostie, joten vaaroja on hankala välttää. Koiran paikannuspanta voi auttaa turvallisuudessa: Kun tietää missä koira liikkuu, sen voi koettaa pysäyttää ennen kuin se pääsee isolle tielle.

Koiran menetys koskettaa koko seuraa

Autoilijoiden kannattaa tähän aikaan vuodesta olla tarkkoina paitsi hirvien myös koirien varalta. Metsästäjä saattaa pahimmassa tapauksessa joutua koiran kuoleman lisäksi kärsimää nahoissaan koiran yli ajaneen auton vahingot, huomautetaan Metsästäjäliitosta.

Koiran menetys on metsästäjälle kova paikka. Uuden koiran koulutus vie aikaa ja vaivaa. Metsästysseurassa on usein yksi tai kaksi koiraa, joten koiran menetys koskettaa koko seuraa.

- Kyllä se on metsämiehelle äärettömän tärkeä, paras kaveri. Ja sen mukana hirvimetsässä toimii koko porukka. Jos koira ei toimi, ei oikein toimi mikään, sanoo Jorma Nurminen..

Kaikista koirista ei tule yhtä hyviä metsästäjän apulaisia, mutta Onnin kohdalla odotukset ovat korkealla.

- Koiran tärkein ominaisuus on metsästysvietti. Kaikkea muuta sille voi opettaa, neuvoa ohjata, mutta jos ei ole metsästysviettiä, niin sitä ei voi taikoa mistään.

Lue seuraavaksi