Kuollut pienpeto on kallisarvoinen raivotaudin tutkimuksessa

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tutkii raivotaudin levinneisyyttä tutkimalla Itä- ja Kaakkois-Suomen raja-alueelta löytyneitä kuolleita pienpetoja. Evira toivoo, että raja-alueen asukkaat lähettävät petoja tutkimuksiin aktiivisesti.

luonto
Supikoira loukussa.
Vesa-Matti Ruuska / Yle

Itä- ja Kaakkois-Suomen raja-alueen asukkaat - metsästäjät etunenässä - ovat tärkeässä asemassa rabieksen eli raivotaudin levinneisyyden tutkimuksessa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan voi lähettää vuosittain kettujen ja supikoirien ruhoja raivotautitilanteen seurantaa varten. Ruhoja kerätään erityisesti rabiessyöttirokotusalueelta.

Tänä vuonna Evira on saanut raja-alueelta 90 ruhoa. Tavoite on saada 360 ruhoa. Mikäli tavoite ei täyty, voi Eviran EU:lta saama raivotaudin tutkimukseen tarkoitettu tuki vähentyä.

Näytteeksi toivotaan kokonaisia kettuja ja supikoiria. Ruhoista tutkitaan aivot rabiesviruksen varalta. Lisäksi Evira tutkii trikiinien ja ekinokokkiloisten esiintymistä.

Näytteeksi soveltuvat sekä metsästetyt että kuolleena löydetyt pienpedot, mikäli ne eivät ole liian pilaantuneita. Erityisesti sairaalta vaikuttaneet ja poikkeuksellisesti käyttäytyneet eläimet tulisi toimittaa Eviraan.

Evira aloittaa pienpedoille tarkoitettujen raivotautisyöttirokotteiden lentolevityksen kaakkoisrajalle tänään torstaina.