1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Moni ammattiopiskelija maksaa tarvikkeista satoja euroja vuodessa

Ammattiin opiskelevien liiton puheenjohtaja kehottaa opiskelijoita kyseenalaistamaan sitä, mikä kuuluu oppilaan maksettavaksi.

Kuva: Vilja Vehkaoja / Lehtikuva

Maksuton ammattiopetus ei käytännössä toteudu. Moni nuori maksaa opintoihin kuuluvista vaatteista ja tarvikkeista satoja euroja lukuvuodessa Kampaamoalalla hankinnat voivat nousta jopa tuhansiin euroihin.

Oppilaitoksissa on epäselvyyttä siitä, mitä opiskelijalla voidaan maksattaa. Esimerkiksi suojavarusteiden kustantaminen kuuluu jo työturvallisuuslain mukaan opetuksen järjestäjälle. 

Ammattiin opiskelevien liiton Sakin puheenjohtaja Aleksej Fedotov kehottaa kriittisyyteen.

- Jos oppilaitokselta tulee kotiin papereita, joissa kehotetaan maksamaan, niin kannustaisin vanhempia yhdessä oppilaiden kanssa kyseenalaistamaan ja miettimään, että pitäisikö tämä saada maksuttomasti, ja onko tämä opintojen kannalta välttämätöntä.

Fedotov odottaa helpotusta nuorten opiskelijoiden talousahdinkoon, kun oppivelvollisuusikää nostetaan 17 vuoteen.

- Sehän tarkoittaa, että ensimmäisten vuosien aikana myös toisella asteella kaiken opiskeluun liittyvän tulisi olla maksutonta. Summa voi olla tuhansia euroja per opiskelija, Fedotov muistuttaa.

Tuki vain eniten tarvitseville?

Monelle nuorelle tuki tulisi todella tarpeeseen.

- Jotkut saattavat muuttaa ulkopaikkakunnilta opiskelemaan. Siinä vaiheessa, kun maksetaan vuokraa ja pitäisi ostaa vielä 400 eurolla kirjoja, niin se voi olla joillekin tosi tiukka paikka, kertoo lähihoitajaksi opiskeleva Sonja Pääsukene.

Oppivalvollisuusiän nostamista puidaan parhaillaan opetusministeriössä. Yhtenä vaihtoehtona on, että toimenpiteet rajataan ensisijaisesti eniten tukea tarvitseville.

Opetusministeriöllä on aikaa pohtia kustannuksia marraskuun loppuun saakka.