Presidentti Bush naisparin häissä todistajana

George Bush Sr. allekirjoitti viikonloppuna naisparin avioliittotodistuksen. Tasa-arvoinen avioliitto-oikeus jakaa niin republikaanipuoluetta kuin Bushien perhettäkin.

Ulkomaat
George Bush Sr. allekirjoittaa naisparin vihkitodistusta.
George Bush Sr. osallistui naisparin häihin Yhdysvaltain Mainessa viime viikonloppuna.EBU

Yhdysvaltain entinen presidentti George Bush osallistui yhdessä vaimonsa Barbaran kanssa naisparin häihin Mainen osavaltiossa viikonloppuna.

Bushit ovat avioliittoon astuneiden Bonnie Clementin ja Helen Thorgalsenin ystäviä. Presidenttipari oli valittu myös toimimaan häiden todistajina ja allekirjoittamaan avioliiton vahvistava sopimus.

Busheilla on maaseutuasunto lähellä Clementin ja Thorgalsenin omistamaa sekatavarakauppaa Kennebunkissa, Mainessa.

Clement julkaisi myöhemmin Facebook-sivullaan kuvan, jossa pyörätuolissa istuva entinen presidentti allekirjoittaa todistuksen. Hääpari seisoo vieressä shampanjalasit kädessään.

Samaa sukupuolta olevien parien avioliitto tuli Mainessa lailliseksi viime joulukuussa. Kyseessä on Yhdysvaltain 13. osavaltio, joka sallii samaa sukupuolta olevien avioliiton.

Tasa-arvoinen avioliitto-oikeus jakaa niin Bushin perhettä kuin Yhdysvaltain republikaanista puoluettakin.

Barbara ja George Bush Sr. kannattavat samaa sukupuolta olevien avioliittoa, mutta heidän poikansa, entinen presidentti George W. Bush taas vastustaa. Hän ilmoitti 2004 tukevansa perustuslain muutosta, joka kieltäisi homoavioliitot.

George Bush Jr:n vaimo Laura ja tytär Barbara taas kannattavat tasa-arvoa. Samalla kannalla on George Bush Jr:n rinnalla työskennellyt varapresidentti Dick Cheney, jonka Mary-tytär on avoimesti homoseksuaali.

Bushit olivat presidenttiaikanaan republikaanipuolueen kärkihenkilöitä. Heinäkuussa tehdyn mielipidekyselyn mukaan 66 prosenttia republikaaneista halusi kieltää samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden kaikissa Yhdysvaltain osavaltioissa.

Lähteet: Reuters, AP