Hyppää sisältöön

Anja Snellmanin Pääoma kertoo kirjailijan omasta tuskasta

Tästä romaanista voi olla montaa mieltä. Anja Snellman kirjoittaa kuolleesta siskostaan Marusta. Tarina kertoo kuinka tuskainen Marun elämä oli, mutta se kertoo myös lähellä eläneen Anja Snellmanin omasta tuskasta.

Anja Snellman
Useat kirjailijat ovat kirjoittaneet tänä syksynä omasta elämästään. Niin myös Anja Snellman, joka kirjoitti romaanin kuolleesta siskostaan. Snellman oli Aamun kirjassa Nadjan ja Sepon vieraana.

Maru syntyi sodan viimeisenä päivänä Viipurissa ja  kuoli 67-vuotiaana. Hänellä oli kitalakihalkio ja monia muita vakavia sairauksia. Anja Snellman kirjoittaa siitä kuinka paljon hän yritti auttaa Marua, mutta myös kuinka hän häpesi vammaista siskoaan. Snellman on kertonut aiemminkin ankeista kotioloistaan. Nyt hän kirjoittaa, kuinka haluaa avata oven vielä kerran selkosen selälleen ja sitten sulkea sen lopullisesti.

Kirjailija Snellman kysyy suoraan, miksi minä olen tällainen. Vastausta hän etsii enemmän ihmisen dna:sta kuin kasvuoloistaan. Tarina harhautuu pohtimaan myös Amy Winehousea ja Anders Breivikiä. Toisaalta Snellman on läpi tuotantonsa yhdistellyt mitä erilaisimpia mielleyhtymiä luontevasti toisiinsa.

Kirjailijat ovat tänä syksynä kirjoittaneet paljon omasta elämästään. Syksyn teema koskee myös tätä romaania eli miten läheisistään saa kirjoittaa.

.
.