Hyppää sisältöön

Näin teet inkivääristä flunssa-ajan juoman

Inkiväärijuuri on monipuolinen flunssaisen olon helpottaja. Sillä kerrotaan myös olevan myönteistä vaikutusta vatsan ja nivelien ongelmiin. Flunssakauden virkistävän terveysjuoman saa halvalla ja helposti tuoreesta inkivääristä.

Inkiväärijuoma valmistumassa kattilassa. Kuva: Pekka Sivukari / Yle

Flunssakauden aikana olo voi olla todella tukkoinen ja epämiellyttävä. Helpotusta haetaan lääkkeillä, höyryhengityksellä, tai marjamehuilla. Kannattaa myös muistaa jo tuhansia vuosia sitten Aasiassa hyväksi koetun inkiväärijuuren vaikutukset ihmiskehoon.

Kirpakan inkiväärin sanotaan vaikuttavat pintaverenkiertoon, jolloin hikoilu voi lisääntyä ja sitä myötä flunssainen olo helpottua. Juurella arvellaan olevan terveysvaikutuksia myös suolistolle ja nivelille.

Näin teet inkiväärijuomaa itse

  • Leikkaa inkivääristä noin 20 gramman pala. Käytännössä se on kutakuinkin muutaman sentin mittainen ja kahden peukalon paksuinen pala.
  •  Inkiväärin kuori ei ole syötävää joten leikkaa se pois veitsellä.
  • Sen jälkeen viipaloi palanen noin 20 sentin kolikon paksuisiksi viipaleiksi. Yleensä niin tulee vajaat 10 kappaletta.
  • Laita kattilaan noin puoli litraa vettä ja viipaleet sekaan.
  • Kun vesi kiehuu, laita levy miedoimmalle lämmölle ja anna kiehua hiljalleen raollaan olevan kannen alla 15 min - 1/2 tuntia, jotta inkivääriä liukenee veteen.

Juo tee kuumana hunajan tai sokerin makeuttamana. Teen maku on tulinen, karvas ja jollain tavalla eteerinen. Jos tuntuu liian tuliselta, niin laimenna vedellä. Etsi itsellesi sopiva vahvuus.

Teen vaikutus tuntuu yleensä puolen tunnin tai viimeistään tunnin kuluessa helpottuneena hengityksenä.

Terveyskapoista voi löytää runsaastikin inkiväärituotteita. Ne ovat usein luomutuotteista tehtyjä kapseleita, pulvereita tai erilaisia juomia. Myös inkiväärihunajaa on tarjolla.

Mikäli epäilee, että inkivääir ei sovi itselle jostakin terveydellisestä syystä, kannattaa kysyä sen käytöstä lääkäriltä.

Juuressa monia ainesosia

Inkivääristä löytyy mm. zingibereeniä (30 %), b-bisaboleeniä (10-15 %), seskvifellandreeniä (15-20 %) ja ar-kurkumeeniä. (Evira)

Vaikka inkiväärillä voi ollakin positiivisia terveysvaikutuksia, niin Elintarviketurvallisuus Evira on joitakin vuosi sitten varoittanut (siirryt toiseen palveluun) inkiväärijuuren ja siitä valmistettujen tuotteiden käytöstä, jos henkilö on raskaana.

Tämän jutun kirjoittajalla on hyviä kokemuksia itse valmistetusta inkiväärijuomasta siten. että flunssainen ja yskäinenkin olo on helpottunut juoman nauttimisen jälkeen. Itse ”pöpö” tuskin häviää mihinkään.