Oikeusasiamies: Kallis lääke ei saa estää hoitoa

Sairaalat eivät ole luopuneet Avastin-syöpälääkkeen käytöstä silmänpohjarappeuman hoitoon. Nyt kuitenkin potilaalta pitää pyytää kirjallista lupaa oikeusasiamiehen ohjeistuksen mukaisesti Avastinin myyntiluvan vastaiseen käyttöön. Potilaalla on kuitenkin halutessaan oikeus hoitoon moninkertaisesti kalliimmalla lääkkeellä.

terveys
Lääkeruisku ja lääkeohje.
Kalle Niskala / Yle

Sairaalat ovat muuttaneet hoitokäytäntöjään oikeusasiamiehen puututtua menettelyyn, jossa Avastin-syöpälääkettä on käytetty aivan toisen sairauden eli kostean silmänpohjarappeuman hoitoon.

Sairaalat ovat käyttäneet Avastinia, koska varsinainen lääke on monikymmenkertaisesti kalliimpi kuin syöpälääke.

Esimerkiksi Keski-Pohjanmaan keskussairaala useimpien muiden sairaaloiden tapaan ei ole luopunut Avastinin myyntiluvan vastaisesta käytöstä, mutta hoidon yhteydessä annetaan nyt kirjallista tietoa käytön perusteista.

Potilaalta kysytään myös lupa lääkkeen käytölle. Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen korostaa, että lupa potilaalta pitää saada kirjallisena.

Toistaiseksi monet ovat antaneet informaation ja pyytäneet käyttöluvan suullisesti. Syöpälääkkeen käytön kieltäneeltä potilaalta ei saa evätä hoitoa silmänpohjarappeuman hoitoon tarkoitetulla lääkkeellä.

Sairaanhoitopiirit ovat perustelleet erikoista käytäntöä varsinaisen silmälääkkeen kalliilla hinnalla ja syöpälääkkeen hyvällä hoitovasteella.