Näkökulma: Suomi-neito laihduttaa itseään hengiltä

90-luvun lamasta alkanut laihdutuskuuri on johtanut vakavaan sairastumiseen. Anoreksian vaivaama Suomi-neito tarvitsisi nyt kaikkien kansalaisten apua, kirjoittaa Riitta Pihlaja.

Näkökulmat
Riitta Pihlaja

*Suomi-neito nilkuttaa pahasti. *Neidon kroppa näivettyy ja sitä jäytää yhä paheneva jomotus. Vaiva alkoi jo parikymmentä vuotta sitten, eikä yhdenkään lääkärin määräämä eliksiiri ole antanut kuin korkeintaan hetkellistä apua.

Suomi-neito alkoi laihduttaa, koska ennen 90-luvun lamaa hän oli syönyt enemmän kuin oli tienannut. Turvonnutta oloaan Suomi alkoi hoitaa liikakiloja karsimalla. Terveellisten elintapojen sijasta Suomi-neito omaksui lamalääkitys-nimisen tehodieetin.

Nopea laihdutus kyllä auttoi aluksi, mutta päättyi huonosti. Suomi-neito sairastuikin anoreksiaan. Tauti ei ole hellittänyt vieläkään.

Laihtuneen Suomen lanteilta on jo lähtenyt isoja siivuja metsäteollisuutta. Hitaasti hiudutetusta Nokiasta jäi tynkä, nyt on loputkin matkapuhelinteollisuudesta muissa käsissä. Suurteollisuuden vakavaraisesta perustuksesta Suomi-neidon jalkojen alla on enää murikoita jäljellä.

Suomi-neidon vienninedistämismatkojen jäljiltä kysytyimmäksi vientituotteeksi ovat muuttuneet suomalaisen teollisuuden työpaikat.

*Uusia työpaikkoja odotetaan syntyvän etenkin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. *Liian laiha Suomi-neito kuitenkin pelottaa elämänsä vedossa olevia yrityksiä. Ne investoivat mieluummin lihavammille talousalueille, joissa työvoimaa saa edullisemmin.

Viluissaan tärisevä Suomi on krampissa, koska jokainen pitää kynsin hampain kiinni omasta edustaan.

Työllistäminen Suomessa ei kuulu enää yritysten ydinbisnekseen, se kun on kallista. Johtajien palkitsemiseen rahaa kuitenkin riittää. Miljoonien eurojen bonukset ovat vakiintuneet suomalaisyhtiöiden palkitsemisjärjestelmiin.

Kohtuutta peräävät vaiennetaan laihoin perustein: yksittäiset bonukset eivät taloutta ratkaise. Suomen kohtaloa eivät tietenkään ratkaisekaan yksittäiset teot. Siihen tarvitaan koko kansa.

Yhä harvempi suomalainen ansaitsee elantonsa omalla työllään. Työelämän ulkopuolelle on ajautunut – tahtomattaan tai tieten tahtoen – satoja tuhansia suomalaisia. Puhetta nuorten, keski-ikäisten ja eläkeläistenkin työllistymisestä riittää, mutta tulokset ovat laihat kuin Suomi-neidon käsivarsi.

Puheesta olisi aika päästä tekoihin. Jospa puolueet, ammattiyhdistysliike, yritykset, jos me kaikki suomalaiset alkaisimme ajatella oman edun sijaan yhteistä etua. Silloin Suomi-neidolla olisi vielä toivoa.

*Juuri nyt Suomi säästää kansaa kuoliaaksi *kuin konsanaan entinen Romanian päämies. Maa jatkaa laihtumistaan ja voi huonosti.

*Laiskuus ja ahneus sopivat huonosti suomalaiseen kansanluonteeseen. *Sopivampia ovat ahkeruus ja kohtuullisuus. Vaihdetaan arvot – jo tänään!