Pankkien rahoituskate nousi kevätkesällä - "Kate kaventunut kymmenen vuotta"

Rahoituskate kertoo pankkien perusliiketoiminnasta: katetta syntyy, kun pankit ottavat lainaa halvemmalla kuin antavat sitä. Lainamarginaalien nousu on vahvistanut pankkeja, sanotaan Finanssialan keskusliitosta.

talous

Pankkien varainhankinnan korkokulut hupenivat keväällä ja alkukesällä. Niinpä rahoituskate lähti 11 prosentin nousuun. Tammi-maaliskuussa rahoituskate oli miinuksella peräti 17 prosenttia.

Suomalaisten pankkien rahoituskate kasvoi reippaasti huhti-kesäkuussa, kun vuodentakaiseen verrataan, kertoo Tilastokeskus. Rahoituskate kertoo pankkien perusliiketoiminnasta: katetta syntyy, kun pankit ottavat lainaa halvemmalla kuin antavat sitä.

Rahoitus- eli korkokate parani vuodentakaisesta ajasta 11 prosenttia ja oli 676 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin rahoituskate oli poikkeuksellisen alhainen. Edelliseen neljännekseen verrattuna kate nousi huhti-kesäkuussa neljä prosenttia.

Korkotuotot olivat huhti-kesäkuussa 1,3 miljardia euroa, mikä on 25 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Edellisen neljänneksen korkotuotot olivat samanmoiset.

Pankkien palkkiotuotot - joita kohonneet marginaalit kasvattivat - olivat huhti-kesäkuussa 428 miljoonaa euroa eli liki viisi prosenttia suuremmat kuin vuotta aiemmin. Arvonalentumistappioita kirjattiin 42 miljoonaa euroa.

Kotimaisten pankkien liikevoitto hupeni kakkosneljänneksellä 17 prosenttia vuodentakaisesta, ja liikevoitto oli 519 miljoonaa euroa. Taseet laskivat 14 prosenttia vuodentakaisesta.

Analyytikko: Kate kaventunut vuosikymmenen

Analyytikko Elina Salminen Finanssialan keskusliitosta sanoo, että korkokate nousi toisella neljänneksellä kahdesta syystä. Pankit maksoivat ulkomaisesta varainhankinnastaan aiempaa vähemmän, koska euroalueen rahoitusmarkkinatilanne helpottui, ja toisaalta pankit veloittivat laina-asiakkailtaan entistä enemmän, kun uusien lainojen marginaalit kipusivat keskimäärin 1,5 prosenttiin.

Salminen kertoo, että lainananto on hieman hiipumassa, koska lainojen kysyntä on aika heikkoa. Tämä taas johtuu siitä, että esimerkiksi yritykset eivät kysy investointirahoitusta pankeista entiseen tapaan, ja toisaalta myös kotitaloudet harkitsevat tarkemmin muun muassa asuntolainojen ottoa.

- Vuosina 2007 ja 2008 lainaa sai alle 0,5 prosentin marginaalilla. Näihin aikoihin ei ole paluuta, sanoo analyytikko.

Hänen mukaansa matalien markkinakorkojen aika on pankeille kova: määräaikaistallettajille on maksettava korkoa, jotta pankkeihin saataisiin lainattavaa, vaikka lainankorot ovat lähellä nollaa.

Salminen toteaa, että pankkien rahoituskate on jatkuvasti kaventunut jo kymmenen vuotta. Nyt hän näkee tilanteessa paranemisen merkkejä.