1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Kuntien suojatyöpaikat ärsyttävät

Kuntatyöpaikkojen suojeleminen irtisanomisilta ei saa verkkokeskustelijoilta ymmärrystä. Varsinkin johtoportaasta ja hallinnosta saisi keskusteluun kirjoittaneiden mielestä karsia ronskilla kädellä.

Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Yle Lahti kysyi verkossa, saako kuntien työpaikkoja suojella. Työpaikkojen suojelulle tuli täystyrmäys. Viiden vuoden suoja-aikaa kuntaliitosten yhteydessä pidetään käsittämättöminä, kunnissa työskentelevien etuja ylimitoitettuina ja virkamiehistöä liian suurena.

Suurin osa oli sitä mieltä, että vain kuntien perustehtävissä työskentelevien työpaikkojen säilyminen saa tukea.

- Ainoastaan oikeita töitä tekeviä (terveyden- ja vanhustenhuolto, opetustoimi, päiväkodit yms.) työpaikkoja pitää suojella, vaatii tk.

-Ei ei ja ei turhia paperinpyörittäjiä riittää!!! Samat säännöt kuin yksityisillä ei mitään suojatyöpaikkoja pöyristyttävää paapomista!, jyrähtääei ei ja ei.

Ei ei ja ei turhia paperinpyörittäjiä riittää!!!

_- _Kyllä saa karsia. Missään muussa kuin korkeintaan valtion organisaatiosta löytyy sellaisia pomopyramideja kuin kunnalta, kysyy Ruohonjuuritasolla.

Kunnat vain perustehtävien kimppuun?

Samoilla linjoilla ovat keskustelijat lähes yksimielisesti.

- Kuntien työpaikoista pitää suojella niitä työpaikkoja jotka ovat suorittavassa portaassa. Sen sijaan organisaation päälliköiden, ja johdon paikkoja tulee saneerata rankalla kädellä. Kuntaliitoksissa onkin muistettava organisaation pienentämiset, muistuttaa nimimerkki _oikeaa säästöä. _

_Masa E _penää keskustelua työn sisällöstä.

- Kaikkia työpaikkoja pitää suojella, mutta jos työpaikan olemassaolon edellytykset katoavat, ei niitä pidä keinotekoisesti ylläpitää. En ihan ymmärrä sitä, miksi kuntatyöpaikkojen pitäisi olla lähtökohtaisesti eri asemassa kuin muiden, eihän valtionkaan hommissa mitään erityistä irtisanomissuojapykälää ole. Kunnissa pitäisi pyrkiä järkevän työn teettämiseen enemmän kuin nyt, mutta purkaa tehokkaasti hyödytöntä puuhastelua.

Kuntapuolen työolot ja -edut kummastuttavat.

Kuntien pitää vähentää kaikki ylimääräiset työntekijät pois listoiltaan. Se on vain pakko kun ei ole varaa.

Nimimerkki jotain rajaa

- Julkiselle puolelle on saatava ihan samat edut kuin yksityiselle sektorille: huono palkka, pitkä päivittäinen työaika, lyhyet lomat, vaihtelevat työolot, ja jatkuva yt-rumba pari kertaa vuodessa, nimimerkki Kuka maksaa sinun palkkasi ironisoi.

Ei suojatyöpaikoille on tiukalla linjalla.

- Kuntien pitää vähentää kaikki ylimääräiset työntekijät pois listoiltaan. Se on vain pakko kun ei ole varaa, jokaisen täytyy vain ottaa vastuuta elämästään eikä valittaa joutavista asioista.

Nimimerkki Amur teki listan ehdotuksista

- Kuntien (ja valtion) hallintotoimissa on paljon tehtävää! Yhdistellään kuntien hallintotehtäviä, esimerkiksi: palkanlaskenta usean kunnan kesken, kirjanpito usean kunnan kesken, näin kulut helppo jyvittää nuppiluvun ja tapahtumäärän suhteessa. Hoidetaan kulttuuri- ja kirjastotehtäviä yli kuntarajojen.

- Lasten päiväkodit: yksi päiväkotitoiminnanjohtaja (yhteisesti useampaankin) kuntaan, eri päiväkodeissa on oma vastuullinen lastentarhanopettaja, joka synkronoi toiminnan ja kommunikoi päiväkotijohtajan kanssa. Pois esim. kiertävät varhaiskasvatuksen erityiskummajaiset.Kunnissa ja valtiolla on valtavasti ”koordinaattoreita”? (Projekti-, hyvinvointi-, yhteistyö-, metsäkoordinaattori…) Monessa yrityksessä ei edes hyväksytä nimikettä – ei kerro mitään!

Yhdistellään kuntien hallintotehtäviä, esimerkiksi: palkanlaskenta usean kunnan kesken, kirjanpito usean kunnan kesken, näin kulut helppo jyvittää nuppiluvun ja tapahtumäärän suhteessa.

Nimimerkki Amur

- Entä konsultit ja kehitysasiantuntijat?

- Kunnassa (Kotka?) kiinteistöjohtajalle maksetaan korotettua kk-palkkaa, kun hän yrittää myydä kaupungin kiinteistöjä. Miksei rakenneta bonusporkkanoita eikä automaattipalkkaa?

Jotain rajaa epäilee, ettei kaikilla kuntien työtekijöillä ole enää tekemistä.

- Useassa kunnissa on erilaisten organisaatioiden yhdistymisten seurauksena tupla, jopa tripla-miehitys per vakanssi/työtehtävä. Tämä kaikki viiden vuoden irtisanomiskarenssin seurauksena. Tilanne on kestämätön ja suorastan absurdi. Tehtävä, työ, työpaikka on kadonnut jo historian hämäriin, mutta palkka ja virkaedut jatkuvat? Älytöntä verovarojen haaskausta. Joka ikinen viiden vuoden karenssivirassa kököttävä vie hoitopaikat sairailta, päivähoidosta, vanhuksilta jne.

Lue koko keskustelu täältä.