Poliisi: Nastarenkaat saa jo laittaa alle

Etelässäkin on selkeitä kirkkaita öitä ja aamulla keli voi olla liukas, muistutetaan liikkuvasta poliisista.

Kotimaa
Auton renkaita vaihdetaan korjaamossa.
YLE

Kylmentyvä keli antaa nyt luvan käyttää nastarenkaita, liikkuvasta poliisista kerrotaan.

- Kyllä nyt on perusteita laittaa talvirenkaat alle. Etelässäkin on selkeitä kirkkaita öitä ja aamulla keli voi olla liukas, liikkuvan poliisin ylikonstaapeli Hannu Martikainen sanoo.

Asetuksen mukaan nastarenkaita saa käyttää milloin vain, jos sää tai keli sitä edellyttää. Syksyllä lämpötilat voivat vaihdella ja sekaan voi sattua lämpimiä ja kuivia jaksoja.

Martikainen vakuuttaa, että poliisi kuitenkin suhteuttaa nastarenkaiden käytön kelin kokonaistilanteeseen, eikä renkaita tarvitse olla koko ajan vaihtamassa.

- Jos sitten sattuu pidempi lämmin jakso, niin asiaa voidaan tarkastella uudelleen. Mutta mistään päivittäin vaihtuvasta tilanteesta ei ole kyse.

Nastat marraskuun alusta pääsiäispyhiä seuraavaan maanantaihin

Jonkinlaisia talvirenkaita, mallia nasta- tai kitka-, pitää käyttää joulukuun alusta helmikuun loppuun.

Kelistä riippumatta nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta pääsiäispyhiä seuraavaan maanantaihin.

Nastarengaskautta koskevassa asetuksessa mainitaan myös mahdollisuus käyttää niitä maaliskuun loppuun, jos se on myöhäisempi lopetusajankohta. Muotoilulla on haluttu varmistaa pääsiäisliikenteen turvallisuus riippumatta siitä, mihin pääsiäinen kulloinkin asettuu.

Lyhytkatseisuudesta ei asetusta voi syyttää: Viime kerran maaliskuun loppu oli myöhäisempi ajankohta vuonna 1761 ja seuraavan kerran sellainen hetki on tiedossa vuonna 2285.