Lehti: Orjat rakentavat jalkapallon MM-kisojen stadioneita

Qatarin valtio käyttää vuoden 2022 MM-kisoihin sata miljardia dollaria. Valtavat rakennushankkeet toteutetaan käytännössä orjatyövoimalla, kertoo brittiläinen The Guardian -lehti artikkelissaan.

urheilu
Aspire Sports Academy Qatarissa.

Brittiläinen sanomalehti The Guardian on julkaissut kuohuttavan raportin jalkapallon vuoden 2022 MM-kisojen kisapaikkojen rakentamisesta. Lehden tietojen mukaan tuhannet työläiset ovat käytännössä orjuutettuja ja elävät kurjissa oloissa. Kymmeniä työläisiä kuoli kesän aikana rakennustöissä.

Suuri osa rakentajista on kotoisin Nepalista. Lehti on saanut haltuunsa Nepalin lähetystön dokumentteja, joissa kuvaillaan työläisten oloja ja heidän kohteluaan.

Heinäkuun 4. päivän ja elokuun 8. päivän välillä nepalilaisia työläisiä kuoli ainakin 44. Suurin osa sai surmansa sydänkohtauksissa tai työtapaturmissa.

Työläiset kertovat, että heitä pidetään kohtuuttomissa olosuhteissa. Autiomaan kuumuudessa heiltä kielletään joskus juomavesi. He tekevät 12-tuntisia työpäiviä, mutta joskus eivät saa ruokaa kokonaiseen vuorokauteen.

Työläiset asuvat kurjissa asunnoissa, 12 miestä samassa huoneessa. Monet sairastuvat epähygieenisistä oloista.

Työläiset valittavat myös, että työnantajat ovat takavarikoineet heidän passinsa eivätkä anna edes henkilöllisyystodistuksia varmistaakseen, etteivät he poistu työpaikalta. Osalle työläisistä ei ole maksettu palkkoja kuukausiin. Nepalin Qatarin-lähettiläs kuvaa maata "avovankilaksi".

Lehden haastattelemien työelämän asiantuntijoiden mielestä työläiset ovat käytännössä orjia. Heidän olosuhteensa vastaa Kansainvälisen työjärjestön ILO:n orjuuden määritelmää.

Öljyrikkaassa Qatarissa jopa 90 prosenttia työväestöstä on siirtotyöläisiä. Heistä suurin ryhmä, noin 40 prosenttia, on Nepalista.

Qatar suunnittelee käyttävänsä kisapaikkoihin ja muuhun niihin liittyvään infrastruktuuriin jopa 100 miljardia dollaria. 1,5 miljoonaa työläistä rakentaa yhdeksän upouutta stadionia. Lisäksi rakennetaan maanteitä, pengertie Bahrainiin, korkeanopeuksinen junarata ja 55 000 hotellihuonetta. Myös Qatarin lentokenttä uusitaan täysin.

Lehden haastattelemat qatarilaiset viranomaiset vierittävät syyn työläisten huonoista oloista projektien alihankkijoille. Qatarin valtio suhtautuu syytöksiin hyvin vakavaksi ja aikoo tutkia asian tarkoin.