Öljykasvit katoamassa pohjalaispelloilta

Ensi kesänä keltaiset rypsipellot ovat entistä harvinaisempi näky Etelä-Pohjanmaalla. Syynä on mehiläisille haitallisten torjunta-aineiden käyttökielto.

Kotimaa
Puimuri puimassa rypsiä pellolla.
Pasi Takkunen / Yle

Tänä vuonna satokausi on kuitenkin ollut yleisesti ottaen hyvä, ja rypsisadon korjuu on nyt loppumetreillä. Öljykasvien viljely voi pahimmassa tapauksessa loppua Suomesta kokonaan, sillä EU-komissio kieltää joulukuun alusta lähtien neonikotinoideja sisältävien kasvintorjunta-aineiden käytön kahden vuoden määräajaksi.

Palvelupäällikkö Henri Honkala Etelä-Pohjanmaan ProAgriasta sanoo, että se vaikeuttaa rypsinviljelyä merkittävästi.

– Öljykasveihin käytettävässä peittausaineessa käytetään neonikotinoideja, eikä korvaavia aineita pystytä kehittämään tilalle kahdessa vuodessa.

Neonikotinoidien vaikutukset vielä epäselvät

Rypsin viljelyssä käytettävien torjunta-aineiden uskotaan olevan mehiläisille haitallisia.

– Tällä hetkellä tutkimustuloksia on puoleen ja toiseen, eikä asiasta ole varmuutta. Käyttökielto tulee voimaan siksi, että voidaan tutkia onko asialla vaikutusta vai ei, Honkala sanoo

Rypsin viljelyala alle kolmannes huippuvuodesta

Etelä-Pohjanmaalla öljykasvien viljelyala on viime vuosina kutistunut huimaa vauhtia. Syynä ovat huonot satokaudet ja vastoinkäymiset.

– Huippuvuosi oli 2010, jolloin rypsin viljelyala Etelä-Pohjanmaalla oli 18000 hehtaaria. Siitä on tultu vuosi vuodelta alaspäin ja tänä vuonna öljykasvien viljelyala oli 5500 hehtaaria, Henri Honkala sanoo.

Peräseinäjoella maanviljelijä, yrittäjä Timo Haavisto sai eilen keskiviikkona puitua viimeiset rypsit.

– Tänä vuonna rypsiä on viljelty noin viisi hehtaaria. Normaalisti rypsin viljelyala on ollut kymmenen ja kahdenkymmen hehtaarin välillä.

Rypsille olisi kysyntää

– Öljypuristeet menevät elintarviketeollisuuteen ja rouhe karjan rehuksi. Suomi ei ole rehun suhteen ollut koskaan omavarainen. Nyt sitä joudutaan tuomaan entistä enemmän ulkomailta. Rehuteollisuus kaipaisi kipeästi kotimaista valkuaista, Henri Honkala sanoo.