Hyppää sisältöön

"Sukkahousumetsästäjälle" saalis ei ole tärkein

Jousella metsästävän suurin haaste on, miten jäniksen viereen pystyy hiipimään huomaamatta.

Kuva: Kati Teirikko / Yle

Vanhan liiton ruutiasemetsästäjät kutsuvat kollegoitaan jousiasemetsästäjiä usein leikkisästi "sukkahousumetsästäjiksi" tai robinhoodeiksi. Nimittely ei haittaa oululaista Rauno Junttilaa, joka hurahti jousimetsästykseen kymmenisen vuotta sitten.

- Perinteisempi ruutiasemetsästys ei enää innostanut. Kokeilin ruutiasepuolelta lähes kaikki, mutta jousiammunnan myötä löysin jousimetsästyksen, Oulun seudun jousimetsästäjiin kuuluva Junttila sanoo

Jousella metsästäminen vaatii enemmän kärsivällisyyttä kuin perinteinen ruutiaseella metsästäminen.

Saaliin saaminen ei ole jousimetsästäjelle ykkösjuttu, vaan itse ideologia: metsästysvälineiden kanssa säätäminen ja harjoittelu.

- Jousimetsästäjäksi ei kannata alkaa, jos saalis on tärkeä. Jos saaliin kuitenkin sattuu saamaan, se jää mieleen pitkäksi aikaa. Ei ole helppoa hiipiä huomaamattomasti esimerkiksi jäniksen viereen saati vielä ampua se alle kymmenestä metristä, Junttila sanoo.

Majava ja metsäkauris suurimmat saaliit

Jousella saa metsästää Suomessa pienriistaa. Suurimmat riistaeläimet ovat majava ja metsäkauris. Rauno Junttilakin on onnistunut majavan pyynnissä.

- Nuoli täytyy olla kytkettynä naruun, kun majavaa metsästetään, Junttila muistuttaa.

Nuolenkärkiä on monenlaisia. Metsästyksessä käytetään pääsääntöisesti leikkaavaa kärkeä. Taulukärjellä harjoitellaan nimensä mukaisesti tauluammuntaa.

Oulun seudun jousimetsästäjissä on yli 60 jäsentä ja uusia harrastuksesta kiinnostuneita ilmaantuu Junttilan mukaan joka viikko. Suomessa jousimetsästäjiä on noin viisi tuhatta. Heistä suurin osa metsästää tosin myös ruutiaseella.

Jousen ja nuolen lisäksi varusteisiin kuuluu niin kutsuttu ammuntasormikas, jotta jänne ei painaisi pahasti sormeen.

- Aika vähillä varusteilla tässä pääsee. Lisäksi tarvitaan tietenkin normaalit erä- ja retkeilyvarusteet.

Metsästyksestä keskustellaan torstaina 26.9. Yle Radio Suomen Ajantasa-lähetyksessä klo 14 jälkeen.

.
.