1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Halli, Jämsä

Helikoptereita, halpoja asuntoja ja maatilajäätelöä - kuvat ja jutut Jämsän Hallista

Jämsän Halli ei suinkaan ole kuollut piste Keski-Suomen kartalla. Ilmavoimien koelentäjät ja Teknillinen koulu muuttivat pois, mutta Patria jäi. Ja työllistää 800 henkilöä. Hallista löytyy myös menestyvä jäätelötila ja halpoja asuntoja. Rivitalokaksio Hallissa tulee halvemmaksi kuin autopaikka Helsingissä.

Valmet Kuoreveden tehtaan kokoama ensimmäinen Saab 35 S Draken suihkuhävittäjä on nostettu näytille Hallin keskustaan. Drakenin ensilento nousi Hallin kentältä 12.3.1974. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Hallin nykyisyyttä selvitettiin Yle Keski-Suomen Radio kylässä –kiertueella perjantaina 27. syyskuuta.

Helsingissä 30 vuotta asunut Aarre Nevanperä ei muuttanut takaisin kotikonnuille kaipuun, vaan halvan asunnon takia. Aarre osti Hallin lentokentän päästä remontoidun rivitalokaksion 14.000 eurolla. Helsingissä kaksio kerrostalossa maksaa 250.000 euroa ja pelkkä autopaikkakin 30.000 euroa. Aarre on sitä mieltä, että Suomessa asutaan liian ahtaasti ja ehdottaa vuokratulon verotuksen poistamista, jotta markkinavoimat hoitaisivat asuntojen hintatsaon reilaan Ruotsin mallin mukaan. Nevanperä on tavallaan paluumuuttaja, sillä hän on kotoisin Kuoreveden naapurista Vilppulasta.

Helsingistä Halliin muuttanut Aarre Nevanperä Radio Keski-Suomen haastattelussa Hallissa.
Aarre Nevanperän mielestä suomalaiset asuvat liian kalliisti ja ahtaasti. Hän muutti Helsingistä edulliseen kaksioon Hallissa.

Patrian ilmailutoimintojen keskus sijaitsee Hallissa ja siellä työskentelee 800 patrialaista ja työllisyystilanne on erittäin hyvä. Hallissa huolletaan ja viritetään mm. Hawkeja ja Horneteja sekä kootaan NH90-helikoptereita. Tuore uutinen kertoo, että Patria on saanut hoitaakseen Pohjoismaiden NH90-helikoptereiden huoltokeskuksen. Se tietää lisää töitä 20-40 henkilötyövuotta tällä vuosikymmenellä.

Patrian halleissa viritetään parhaillaan myös punavalkoisia harjoitushävittäjiä Suomen Ilmavoimille. Helikopteriyksikön johtaja Jouni Majuri rauhoittelee, että punavalkoisuudestaan huolimatta 18 Hawkia on omia koneita. Ne hankittiin käytettyinä Sveitsistä ja viritetään uuteen iskuun Hallissa.

Suomen maavoimien 20 kopterista on enää neljä kokoamatta. lmavoimien Horneteille on meneillään MLU2 -modifikaatio. Jouni Majuri selvittää tarkemmin mistä on kyse.

Jouni Majuri johtaa Patrian helikopteri-yksikköä.
Patrian ilmailutoimintojen keskus löytyy Hallista. Helikopteri-yksikköä johtaa 21 vuotta yhtiössä työskennellyt Jouni Majuri.

Savontila Jämsän Suinulan kylässä on yksi Suomen harvoista jäätelötiloista. Karjatila on jo muutaman vuoden ajan saanut lisätuloa valmistamalla kansainvälisen konseptin alla Maatalon jäätelö -herkkuja. Kari Savo kertoo, että jäätelöitä menee ravintoloihin ja kauppoihin Jyväskylä- Tampere -akselilla. Jäätelöt tehdään maatilan omasta maidosta. Reseptit tulevat Sveitsistä ja Savontilallakin on valmius tehdä 500 erilaista jäätelöä. Karin suosikkeja ovat perusmaut vanilja, mansikka ja suklaa.

Desilitran jäätelöpikareita kylmälaukussa.
Savontila Kuorevedellä kehitti jäätelötuotannosta sivuelinkeinon.

Hallin lentokenttä syntyi jo vuonna 1940.

-Tampereelta tultiin sisämaahan Halliin sotaa pakoon. Hallin on syrjässä ja keskellä "ei mitään", kertoo Hallin lennonjohtotornissa työskentelevä lennonjohtaja Vesa Mäkinen.

Vesa johtaa puhetta myös Hallin Lentokerhossa. Mäkinen suree purjelentoharrastuksen hiipumista. Purjelentäminen vaatii viideksi-kuudeksi tunniksi kolmen ihmisen aktiivisuuden ja kiireisillä nykyihmisillä ei tahdo aikaa enää löytyä. Sen sijaan ultrakevyt moottorilento on lisännyt suosiotaan. Ultrakevyellä koneella pääsee helposti ilmaan yksinkin.

Mikko ja Marika tenttaavat Vesa Mäkistä lentokerhon toiminnasta ja lennonjohtamisesta Ilmavoimissa.
Ilmavoimien lennonjohtaja ja Hallin lentokerhon puheenjohtaja Vesa Mäkinen hurahti ilmailuun jo ala-asteella. Helikopterikyyti ja lennokkiharrastus innostivat.

Ilmavoimien Teknillisen koulun varuskunta lakkaa Hallin mäellä. Viimeiset varusmiehet kotiutuivat kesäkuussa 2013. Koulu jatkaa toimintaansa Tikkakoskella. Ilmavoimien koulutusosaston päällikkö kapteeni Ari Ikkala kertoo, että Ilmavoimat ei kokonaan hylkää Hallia.

-Tänne jää lennonjohto Patrian lentokonetehtaan tarpeisiin, tärkeä sääpalvelu, pelastustoimi, kentän puhtaanapito ja lentokoneiden tankkaus.

24. lokakuuta 2013 Hallin varuskunnassa järjestetään huutokauppa. Myytävänä on mm. metallintyöstökoneita, käsityökoneita, suksia, polkupyöriä, armeijavaatteita ja isoja pyörällisiä kontteja.

Kapteeni Ari Ikkala radiohaastattelussa Hallissa.
Ari Ikkala kävi armeijan Hallissa 1984 ja jäi sille tielleen. Koelentokeskuksesta Ikkala on edennyt Ilmavoimien koulutusosaston päälliköksi.

Petäjävetinen Sisko Rämö muutti miehensä Juhan työn perässä Kuoreveden Halliin vuonna 1980. Juha on työskennellyt siitä asti samassa Karhumäen talossa Konneveden Sähkössä. Sisko on joutunut kiertämään, mutta iloitsee samalla, että työttömänä ei ole tarvinnut olla. Sisko arvioi, että suurin osa hallilaisista ei halua tunnustautua keskisuomalaiseksi, vaan hämäläisiksi. Sisko itse arvioi olevansa diplomaattisesti molempia.

Sisko Rämö Radio Keski-Suomen jaastattelussa Jämsän hallissa.
Sisko Rämön mies Juha on ollut vuodesta 1980 samassa firmassa töissä. Sisko sensijaan on kiertänyt työn perässä paljon.

Susanna Tikkanen toimittaa aktiivisesti sisältöä Jämsän Seutu -paikallislehteen. Eläkeläinen Veijo Pietiläinen puolestaan avustaa KMV-lehteä ja kirjoittaa joskus myös Jämsän Seutuun. Susannan mukaan Hallissa ei juosta toimittajia karkuun, vaikka galluppiin ei vapaahetoisjonoa herkästi synnykään. Veijo rakensi jo nappulana saippuarasiaan radion. Työura on komea ja tekninen: Nokia, Eiri-Kuva, Kuva-Sampo, piikiekkotehdas Okmetic ja elokuvien tekniikkaan keskittynyt Finnlab. Ilman piikiekkoja tietokoneet, televisot ja puhelimet eivät toimisi. Finlabin työn jälki puolestaan näkyy mm. Kaurismäki- ja Uuno Turhapuro elokuvissa.

Susanna Tikkanen toimittaa päätyökseen paikallislehteä. Veijo Pietiläinen avustaa lehtiä eläkepäivinään.
Jämsän Seudun toimittaja Susanna Tikkanen ihmetteli Ylen toimittajien kanssa Veijo Pietiläisen puheita piikiekoista. Ilman niitä tietokoneetkaan eivät toimisi.

Pertti Aapro asuu Kuoreveden Suinulan kylässä ja kehuu sen vireää nuorisoseuraa Nysää sekä kolme vuotta pyörinyttä kioskia. Sari Kalliojärvi tuli Helsingistä ja perusti kyläläisille mieluisaksi tulleen kioskin. Aapro työskenteli aikoinaan Hallissa Valtion lentokonetehtaalla. Se muuttui myöhemmin Valmetiksi ja tunnetaan nyt Patriana. Hallissa toimi 40-luvulla peräti kaksi lentokonetehdasta. Toinen oli Karhumäen veljesten tehdas. Ylen arkistohelmessä itse Niilo Karhumäki kertoo vuoden 1955 tallenteessa, kuinka innostui jo pikkupoikana lentämisestä seuratessaan kotkia ja lento-oravia.

Pertti Aapro radiohaastattelussa Jämsän Hallissa.
Pertti Aapro muistelee, että 1940 -luvulla hallissa toimi peräti kaksi lentokonetehdasta. Toinen oli valtion ja toinen Karhumäen veljesten.

Elsa Vanhala, 5, pääsee kerran kuussa uimaan päiväkodin omassa uima-altaassa. Elsa, kaksi veljeä, isä ja äiti Minna Välipirtti muuttivat kesäkuussa 2013 Tikkakoskelta Halliin. Suunta on viime aikoina ollut yleensä toisin päin. Minna arvostaa Hallissa tilaa, rauhaa ja luontoa. Ja kaipaa elämää takaisin varuskuntaan. Sieltä kun löytyy puitteet vaikka mihin. Puolivuotias Englannin buldoggi Risto on auttanut tutustumaan hallilaisiin. Koiran kanssa kun lenkkeilee, moni pysähtyy juttelemaan.

Elsa Vanhala, 5, ja äiti Minna Välipirtti Jämsän Hallissa.
Viisivuotias Elsa Vanhala viihtyy uudessa kotipaikassaan Hallissa. Yksi syy on päiväkodin oma uima-allas. Äiti Minna tykää Hallin tilasta, rauhasta ja luonnosta.

Nuorisoseuratoiminta ei Hallissa ole ollenkaan menneen talven lumia. Piipunnysästä leikkisästi nimensä saanut nuorisoseura Nysä palkittiin vastikään Euroopan kansalainen -tunnustuksella. Nysän vieraaksi saapui 2012 kesällä nuoria Portugalista, Bulgariasta ja Unkarista rakentamaan lavasteita Kolme iloista rosvoa kesäteatterinäytelmään. Kesän 2013 Tankki täyteen -näytelmä keräsi peräti 2056 katsojaa. Nysän puheenjohtaja Inkeri Ojanen (kuvassa)ja sihteeri Irja Rämö vierailivat Marika Paason ja Mikko Maasolan haastattelussa.

Inkeri Ojanen on nuorisoseura Nysän puheenjohtaja Kuoreveden Suinulassa.
200 asukaan Suinulan kylän Nuorisoseura Nysä kelpaa malliksi monille. Viime kesän teatteriesitys kokosi yli 2.000 katsojaa.

Radiokyläilyt jatkuvat

Radio kylässä –lähetys Hallista tehtiin uudella satelliittitekniikalla. Radiolähetyksen juonsivat Marika Paaso ja Mikko Maasola. Mukana olivat myös päällikkö Pekka Autio, ohjelman tuottaja Arvo Vuorela, tekniikkavastaava Atte Penttinen ja assistentti Pirkko Tainio.

Laajan roadshow –tyyppisen ohjelmasarjan tavoitteena on kiertää kaikki Keski-Suomen 23 kuntaa. Kiertue tuottaa suoran radiolähetyksen lisäksi sisältöä nettiin ja alueellisiin tv-uutisiin.

Kiertue tuo esiin keskisuomalaista elämänmenoa tavallisten kansalaisten, värikkäiden persoonien, ahkerien yrittäjien ja mielenkiintoisten tarinoiden kautta.

Keväällä alkanut Radio kylässä –kiertue on käynyt tähän mennessä Leivonmäellä, Kyyjärvellä, Konnevedellä, Multialla ja Kinnulassa. Seuraavaksi suunnataan Hankasalmelle.