Marimekko: Hetkiä-kangas on alkuperäinen

Marimekon Hetkiä-kankaan suunnittelija Maija Louekari kiistää, että hänen suunnitelmansa olisi kopio. Louekarin mukaan on todennäköistä, että hänen kankaansa on pikemminkin kopioitu ulkomailla muihin tuotteisiin.

kulttuuri
Vertailu
Kuvassa vasemmalla Barcelonasta vuonna 2001 ostettu laukku, oikealla Marimekon vuonna 2003 julkaistu Hetkiä-kangas. Yle / Marimekko

Marimekko kiistää tiedotteessaan uusimmat kopiointiväitteet. Marimekon suunnittelija Maija Louekari kertoo, että Hetkiä-kangas on hänen alkuperäinen suunnitelmansa ja se on todennäköisesti kopitoitu muihin tuotteisiin.

Yle Uutiset kertoi eilen, että Barcelonasta ostettu laukku muistuttaa kovasti Marimekon Hetkiä-kangasta. Laukun ostajan mukaan se on peräisin vuodelta 2001. Hetkiä-kankaan tuotteet lanseerattiin myyntiin vuonna 2004.

Näkymä Espalta.
Näkymä Esplanadilta, johon Louekari kertoo perustaneensa suunnitelmansa.Marimekko

- Olen törmännyt tähän laukkuun itsekin sen jälkeen, kun kuosini oli jo ollut Marimekon valikoimissa, ja ihmetellyt sen samankaltaisuutta. Oman Hetkiä/moments-kuosini inspiraationa olivat kaupunkinäkymät Helsingistä. Piirsin Helsingin keskustasta kaupunkinäkymää, jossa katse kohdistuu Esplanadin puiston suunnalta Fabianinkadun ja Pohjoisesplanadin risteymään. Tämä helsinkiläinen näkymä on selkeästi nähtävissä myös nimettömän lähteen Barcelonasta hankkimassa laukussa, sanoo Louekari Marimekon tiedotteessa.

Luonnoksia
Skannaus Maija Louekarin kilpailutyöstä / Marimekko

Hetkiä-kankaan suunnitelma voitti Taideteollisen korkeakoulun ja Marimekon yhdessä järjestämän nuorten suunnittelijoiden kilpailun vuonna 2003. Kangas ja siihen liittyvät tuotteet lanseerattiin myyntiin keväällä 2004.