1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaisten ravintosuositukset uusitaan - punaista lihaa ja valkeaa viljaa pitäisi käyttää vähemmän

Uusi ravintopyramidi julkaistaan vuodenvaihteen jälkeen.

Kuva: Yle

Mikkelin ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijoille luennoinut Helsingin yliopiston professori Mikael Fogelholm avartaa sen verran, että uuteen ruokapyramidiin on tulossa uudistuksia esimerkiksi lihatuotteiden ja viljatuotteiden osalta. Punaisen lihan syömisen suosituksia ollaan erottamassa valkeasta lihasta ja kalasta, samalla tavalla myös valkea vilja ollaan erottamassa täysjyväviljasta.

- Vaaleiden viljojen ja täysjyväviljojen terveysvaikutuksissa on erittäin iso ero ja sen takia ne ollaan uudessa pyramidissa erottamassa toisistaan. Vaalea vilja pannaan paljon ylemmäksi osoittamaan, että sitä pitäisi käyttää paljon vähemmän.

- Vanhassa pyramidissa myös liha ja kala ovat samassa kerroksessa. Uudessa pyramidissa on tarkoitus osoittaa, että kala ja siipikarja ovat terveyden kannalta parempaa kuin liha ja lihavalmisteet, luettelee Fogelholm.

Ylipaino on kasvava ongelma, eikä kyseessä ei ole pelkästään länsimainen ongelma. Fogelholm kertoo, että maailman terveyden kannalta  suurempi ongelma alkavat olla kehittyvät maat, kuten Intia ja osa Afrikan maista.

- Samaan aikaan siellä voi olla aliravitsemusta ja lihavuuden aiheuttamaa kakkostyypin diabetestä.Sitten ne joutuvat tällaisen kahden aivan eri tyyppisen ongelman kanssa painimaan, toteaa Fogelholm.

Ylipaino-ongelman taltuttaminen ei kuitenkaan onnistu pelkästään ravintosuosituksia uusimalla. Suositukset ovat varsin hyvin tiedossa mutta silti ihmiset syövät liikaa ja vääränlaista ravintoa.

- Syöminen on nykyään erittäin helppoa. Ja kyllähän kaupat jotka haluavat tehdä tulosta, niin kyllähän ne tekevät kaikkensa, että ihmiset ostavat paljon ruokaa.

- Tottakai ihmiset voivat havahtua ja ottaa itsestään vastuuta mutta koen, että tälle asialle pitäisi tehdä yhteiskunnallisesti jotain. Se edellyttäisi sen, että terveys alkaisi mennä poliittisessa päätöksenteossa talouden edelle. Mutta pelkään, että se ei mene ja sen takia me ei pystytä tekemään lihavuusongelmalle niin isoja asioita kuin me teoriassa pystyttäisiin, pohtii Fogelholm.

Eikä ylipaino-ongelma ratkea vaikka syöminen saataisiin kuriin. Ihmiset pitäisi myös saada liikkumaan enemmän.

- Ihmiset kulkevat yllättävän lyhyitä matkoja autolla. Jo siinä vaiheessa kun matkaa alkaa olla päälle kilometrin, niin autolla kuljetaan, jyrisee Fogelholm.