Vankien verkko-opetuksesta hyviä kokemuksia

Laukaan vankilassa on saatu hyvin kokemuksia vankien verkko-opetuksessa. Laukaan vankila on mukana kolmivuotisessa kokeilussa, jossa kahdeksalle tutkintoa suorittavalle vangille on annettu mahdollisuus verkko-opiskeluun.

etäopetus
Nuoret tietokoneilla.
Toni Pitkänen / Yle

Kriteerit verkko-opiskeluun pääseville ovat tiukat, harkinta on aina yksilöllistä ja vangit voivat käyttää internettiä ainoastaan opiskeluun. Yleensä vankien internetin käyttö vankiloissa on yksiselitteisesti kielletty turvallisuusriskien vuoksi.

- Vankilan on estettävä rikoksen tekeminen myös internetissä, minkä takia se on hyvin tarkkaan säänneltyä, että kuka pääsee verkko-opetukseen, kertoo projektipäällikkö Sari Nygren.

Käytännössä verkko-opetukseen on osallistunut muutaman kymmenen vankia.

- Esimerkiksi Laukaassa verkko-opetusta on saanut kahdeksan vankia, joten se on hyvin marginaalinen ryhmä, joka opetukseen on voinut osallistua. Mutta tulokset ovat olleet sillä tavalla hyviä, että minkäänlaisia väärinkäytöksiä ei ole noussut esiin, Nygren toteaa.

Koulutus katkaisee rikoskierteen

Vankien koulutus vähentää riskiä rikoksen uusimiseen.

- Koulutus on yksi tehokkaimmista keinoista rikoskierteen katkaisemiseksi. Opiskelun lisäksi vangit osallistuvat esimerkiksi päihdekuntoutukseen tai aggression hallintaan, Nygren kertoo.

Verkko-opetus lisää vankien tietoteknisiä taitoja ja siten helpottaa yhteiskuntaan siirtymistä.

Sari Nygren

Verkko-opetuksen avulla vankien valinnan vara kasvaa. Opintoja voi suorittaa myös sellaisista aineista, joiden opetus ei onnistu vankilassa paikan päällä.

- Toki verkko-opetus lisää myös vankien tietoteknisiä taitoja ja siten helpottaa yhteiskuntaan siirtymistä. Etenkin pitkäaikaisilla vangeilla on keskivertoa heikommat taidot hakea tietoa ja arvioida tietoa, Nygren huomauttaa.

Suurin este vankien verkko-opetuksen lisäämiselle on tietokoneiden puute.